Već drugu godinu
0

Studenti geodezije iz Hrvatske sele u Sarajevo

Piše: Tatjana Sekulić
Blizu trideset studenata sa Geodetskog fakulteta u Zagrebu prešlo je na Građevinski fakultet, odsjek Geodezija u Sarajevu. Kao glavni razlog svog prelaska navode nemogućnost polaganja predmeta 'Analiza i obrada geodetskih mjerenja', zbog kojeg su izgubili pravo školovanja u Hrvatskoj.

"Mi studenti smo žrtva samovolje jednog od profesora na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Do završetka fakulteta nas je dijelilo pet do šest ispita, no predmet 'Analiza i obrada geodetskih mjerenja' je bilo nemoguće položiti. Činjenica da je prolaznost na tom predmetu svega 0,66 posto sve govori", kazao nam je Ivan Sambunjak, trenutno student treće godine na Građevinskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Geodezija.

Na fakultet u Sarajevu studenti iz Zagreba su primljeni bez ikakvih problema. Naime, iako neki od njih još uvijek nisu službeno upisani jer se još uvijek radi na ekvivalenciji njihovih položenih ispita, predavanja prate bez ikakvih problema.

"U Sarajevu se osjećamo kao kod kuće. Bez problema odlazimo slušati predavanja i naišli smo na gostoprimstvo kako studenata u Sarajevu tako i asistenata i profesora na Građevinskom fakultetu", kazao je Ivan dodajući da su oni u Zagrebu najprije pokušavali skrenuti pažnju na svoj status, te su zahtijevali da dekan i prodekan nešto učine po tom pitanju, međutim, rješenje nije pronađeno.

Pored ovoga, Geodetski fakultet u Sarajevu upisuju i studenti iz Hrvatske koji nisu uspjeli upisati isti u Zagrebu. Naime, na Geodetskom fakultetu u Zagrebu je prevelik broj studenata, tako da je nemoguće da se upišu svi oni koji to žele, te se značajan broj njih odlučuje za dolazak u Sarajevo.

"Nisam uspio upisati Geodeziju u Zagrebu, te sam odlučio doći u Sarajevo gdje sam položio prijemni i upisao se u prvu godinu. Uslovi na ovom fakultetu su zaista dobri, a lijepo smo primljeni i od studentata i profesora s ovog fakulteta", kazao nam je Alen student prve godine.

Na sarajevskoj geodeziji očekuju da će iduće godine biti još više studenata iz Hrvatske, te će stoga morati izmijeniti neke procedure prilikom upisa.

"Istina je da je tridesetak studenata iz Hrvatske prešlo na Geodeziju u Sarajevo. To su sve pristojni studenti, no, ne može se reći da krivicu zbog njihovog nepoloženog ispita snosi isključivo profesor. Naime, radi se o ispitu kojeg su oni prenosili iz prve godine, pa čak sve do treće. Nakon što su šest puta izašli na polaganje tog ispita i pali, izgubili su pravo školovanja u Hrvatskoj, shodno bolonjskom procesu", kazala je Medžida Mulić, šef odsjeka Geodezije na Građevinskom fakultetu u Sarajevu.

Svi ti studenti ponovo su slušali sličan predmet u Sarajevu, no i dalje je bilo onih koji nisu uspjeli položiti geodetska mjerenja.

"Nakon što su studenti ponovo odslušali sličan predmet pokazalo se da je profesor dobrim dijelom imao pravo. Neki od njih su položili taj ispit, no i dalje je bilo onih koji su pali", kazala je Mulićeva.

"Prema važećem zakonu u Hrvatskoj svi koji se žele baviti poslom geodeta, odnosno otvoriti firmu za bavljenje tim poslovima, moraju imati najmanje diplomu inženjera. Upravo radi toga je velika navala studenata, pa se nekad i oni koji su zaista talentirani ne uspiju upisati", istakla je Mulićeva, napominjući da oni još uvijek nisu sigurni kako će i šta će upisati u dodatku na diplomi studenata koji su došli iz Zagreba, te da će se ovom problemu morati posvetiti više pažnje.