Mladi i talentovani
0

FOTO / Studenti Akademije likovnih umjetnosti za ponos

Sarajevo-x.com
Projekat ProizvodPlus studenata Odsjeka za produkt dizajn, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, uspješno je predstavljen na IMM Cologne, najprestižnijem internacionalnom sajmunamještaja i interijerske opreme, u sklopu platforme [D³] Design Talents.

Menotori projekta su bili profesor Salih Teskeredžić i docent Jasna Mujkić. Nakon prezentacije na ovom sajmu uslijedili su brojni pozivi za predstavljanje projekta na drugim svjetskim izložbama i festivalima. Izloženi radovi izazvali su veliku pažnju internacionalne stručne štampe i samih proizvođača.

Studentica Narda Nikšić započela je pregovore s njemačkim proizvođačem o realizaciji svog projekta. Još jedan dokaz uspješnosti ovoga projekta je i uspjeh jedne od studentica koja je učestvovala na projektu ProizvodPlus. Naime, Neira Sinanbašić je jedna od 14 mladih dizajnera sa Balkana koji su pobjednici konkursa Young Balkan Designers, koji je organizovao festival Mikser iz Beograda, a odabrao Konstantin Grčić, renomirani svjetski dizajner koji je bio predsjednik žirija. Neirin rad, koji je bio i dio projekta ProizvodPlus, će zajedno sa ostalim pobjedničkim radovima biti predstavljen na prestižnom Sajmu najmještaja u Milanu (International furniture fairin Milan) sredinom aprila, a potom i krajem maja na Mikser festival 2011, u Beogradu.
U sklopu Ghost Project 2011: New Simplicity, koji također organizira Festival Mikser, nagrađeni su: Amila Hrustić - Plato's Collection, Dragan Denda - Paper Chair IC, Emina Sulejmani - BlackStripe hanger, Džana Mirković – Copterrr.

Festival Mikser je najveća regionalna platforma za kreativnost i inovacije. Studentica Amila Hrustić, za svoju Plato’s Collection, dobila je nagradu Faces of Design Award 2011. Mentor projekta je bila profesorica Ognjenka Finci, objavili su iz Akademije scenskih umjetnosti.