BiH
190

Student iz Londona dolazi u Srebrenicu: Ovo je za mene izuzetno emocionalno iskustvo

Klix.ba
Jonas Pelendi (20), student iz Londona, jedan je od pet studenata koji su izabrani za putovanje u Srebrenicu u sklopu BBC-evog projekta snimanja dokumentarnog filma kojim će obilježiti 20. godišnjicu genocida u ovom gradu.

Jonas studira međunarodne odnose na univerzitetu Queen Mary i član je humanitarnog udruženja "Remembering Srebrenica", te jedan od pet studenata koji će učestvovati u BBC-evom dokumentarcu koji će biti prikazan u julu ove godine.

Iz udruženja Remembering Srebrenica podsjećaju kako je u julu 1995. godine u Srebrenici sistematski ubijeno oko 8.000 ljudi, većinom muškaraca i dječaka koje su pogubili članovi Vojske Republike Srpske. Niihova su tijela završila u masovnim grobnicama.

Pelendi je već imao priliku upoznati članove porodice ubijenih u Srebrenici i kazao je kako je ovo iskustvo za njega bilo izuzetno emocionalno.

"Rođen sam 1995. godine i nikad ranije nisam imao priliku učiti o ratu u Bosni. Bilo je to snažno iskustvo. Razgovarao sam sa rođacima poginulih i mogao sam osjetiti emocionalni teret", kazao je student i dodao kako je izuzetno tužna i stravična činjenica da se ovako mračna epizoda u historiji čovječanstva dogodila na mjestu koje je od Londona udaljeno svega nekoliko sati avionom.

"Upoznao sam majke koje bi dale sve za samo još jedan trenutak sa svojim ubijenim muževima i sinovima koje su gledali dok padaju u ruke svojih ubica", kazao je Jonas.