BiH
0

Studenski festival "Zenica zove“ početkom avgusta 2010.

Sarajevo-x.com
Studenski festival „Zenica zove“ se po prvi put organizuje početkom avgusta 2010., u organizaciji Unije sudenata Univerziteta u Zenici. Sam naziv festivala jeste simboličan i predstavlja jednu vrstu poziva mladom dijelu društva da izbori svoje mjesto u svakodnevnom životu i da izađe stanja inertnosti i nezainteresiranosti, u kojem se, nažalost današnja zenička i bh. omladina nalaze.
Potencijal omladinskog aktivizma u našem gradu je velik, ali nažalost, uslijed cjelokupne situacije u našem društvu, potrebe mladih i njihova želja za kreativnim i opštedruštvenim radom ostaju zapostavljene, što dovodi do letargije u omladinskim krugovima i za rezultat toga dobijamo mladu populaciju koja se okreće nekim neperspektivnim i za budućnost nezdravim aktivnostima i naposljetku odlasku iz svoga grada u potrazi za boljim okruženjem.

Unija studenata Univerziteta u Zenica pokreće ovaj festival sa jasnim ciljem da se omladinskom naraštaju našega društva pruže adekvatne okolnosti i pomoć ka afirmativnom načinu djelovanja, te da se zajedničkim snagama usmjerimo ka stvaranju boljeg društva u kojem će omladina zauzeti ono mjesto kojoj joj i pripada.

Prva planirana aktivnost jeste održavanje regionalne konferencije studenata jugo-istočne Evrope u Zenici na temu ˝Ujedinjeni evropski studenti i kultura razlika˝. Cilj je okupiti studentske predstavnike sa svih javnih univerziteta u BiH kao i studente sa univerziteta iz zemalja regiona da bi se kroz predavanja od strane profesora Univerziteta u Zenici, ali i drugih BiH univerziteta kao i predstavnika vladinog i nevladinog sektora, i edukativno druženje učinio prvi korak ka istinskoj integraciji studentskih organizacija na području jugo-istočne Evrope. Bitno je napomenuti da su podteme ove konferenciju: Bolonjska deklaracija i studenti, mobilnost studenata i studentsko organizovanje. Ova konferencija je idealna platforma na kojoj studenti sa prostora jugo-istočne Evrope mogu razmijeniti svoja iskustva, znanja i probleme sa svojim kolegama a pri tome podstiče se veća integracija studenata Univerziteta u Zenici u evropske studentske tokove.

Uporedo sa regionalnom konferencijom planirano je i održavanje muzičkog festivala pod nazivom ˝Zenica zove˝. Cilj je predstaviti što je moguće veći broj progresivnih muzičkih pravaca zeničkoj omladini, mada bi održavanje ovakvog festivala zasigurno privuklo posjetioce iz drugih krajeva BiH, možda čak i susjednih zemalja. Na festivalu bi nastupale mlade i kvalitetne grupe različitih muzičkih pravaca iz svih većih BiH gradova kao i sa prostora regiona. Upravo ova diverzificiranost učesnika bi učinila ovaj muzički festival unikatnim u BiH, što je također izuzetno dobra promocija grada Zenice na nivou BiH i regiona. Ciljevi festivala između ostalog su sa jedne strane promocija djelovanja Unije studenata Univerziteta u Zenici, kao i podstrek za daljni razvoj kreativne muzičke scene grada Zenice. U okviru muzičkog festivala, koji će održati 06. i 07. avgusta 2010. u prostoru Starog pozorišta u Zenici, svoj nastup već su potvrdili poznati bendovi sa područja ex-yu, poput Atheist rap (Srbija), TBF (Hrvatska), Superhiks (Makedonija), Kiling Jazz Hard Core Baby (BiH), Velahavle (BiH), Grof Đuraz (BiH) te plejada aktivnih autorskih bendova i izvođača iz našega grada Adrenalin, Kowa, Velika Ekonomska Kriza i Mučenička grupa.

Cijena festivalske ulaznice je 7 KM, dok je jednodnevna 5 KM.Također, svim posjetiocima festivala iz drugih gradova obezbjeđen je smještaj u Studentskom centru Zenica s cijenom od 10 KM po noći + doručak.