BiH
0

Strukturalni dijalog: Državni i entitetski ministri danas o reformi pravosuđa

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
U Sarajevu se održava četvrti Ministarski sastanak u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu, kojim predsjedavaju generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Sastanku će prisustvovati zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, ministar pravde FBiH Mato Jozić, ministar pravde RS Anton Kasipović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.

Kako je najavljeno, na sastanku će biti razmotreno trenutno stanje prioriteta reformi u pravosuđu, te stručni razgovori održani u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Također, teme sastanka uključuju i napredak u ključnim aspektima reforme pravosuđa, u skladu s evropskim standardima.

Prije tri mjeseca u Briselu je održan Ministarski sastanak u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu na kojem je potpisan protokol koji kaže da će reforma Zakona o sudovima BiH biti razvijena na osnovu verzije ovog zakona koji je u Briselu predložilo Ministarstvo pravde RS, kao i na osnovu Nacrta zakona o sudovima iz 2013. godine.

Odmah nakon potpisivanja, sudije Suda Bosne i Hercegovine izrazile su zabrinutost Nacrtom zakona zbog činjenice da predložena radna verzija Zakona ukida Sud BiH, pa ga ponovo osniva, odnosno da duboko zadire u pitanje njegove nadležnosti, anulira postignute rezultate, kao i stepen razvoja.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša u jednom od obraćanja zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kazao je da protokol nije pravno obavezujući akt već izraz spremnosti na saradnju.

Grubeša je tada dodao da on zaključuje "iz sve galame koja se digla o potpisanom protokolu" da pomenuti protokol niko nije ni pročitao.