BiH
191

Strukovni sindikat doktora medicine: Nećemo dozvoliti nijednom ministru da nas marginalizira

Razgovarao: Ervin Mušinović
Rijad Zaid
Rijad Zaid
Zbog kriterija novog Zakona o radu FBiH, Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije u Federacije BiH nije priznata reprezentativnost, čime je dvije hiljade i pet stotina doktora medicine i stomatologije onemogućeno da odlučuje o svom statusu, a time i statusu doktorske profesije u Federaciji BiH uopće. Ovim povodom razgovarali smo sa predsjednikom Strukovnog sindikata Rijadom Zaidom.

"Zakon o radu je na štetu svakom strukovnom sindikatu jer je postavio uslove za reprezentativnost koje ne može ispuniti strukovni sindikat. To je zato što je rijetko koja struka-profesija ima 30 posto uposlenih u jednoj djelatnosti. Kada je u pitanju zdravstvo, onda je potpuno nemoguće da ljekara u jednoj regiji ili državi ima 30 posto od ukupnog broja zaposlenih, te je na taj način, ako se zakon tumači kao do sada, nemoguće da ljekari ikada ostvare svoja sindikalna prava samostalno", kazao je Zaid.

On je dodao da vjeruje da će podzakonskim aktima koji bi trebali biti usvojeni, kao i amandmanskim prijedlozima koje priprema Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH, ova nepravda biti ispravljena na način da se doktorima u FBiH prizna reprezentativnost, s obzirom na respektabilan broj ljekara koje zastupa i planove za dalje okrupnjavanje članstva koje predstoji u narednih nekoliko mjeseci.

Na pitanje kako se konkretno odražava nepriznavanje reprezentativnosti na prava doktora medicine i stomatologije Zaid je rekao kako prema Zakonu o radu oni ne mogu bit socijalni partner koji pregovara i odlučuje o svojim sindikalnim interesima.

"To znači da svaka izmjena kako pojedinačnih, tako i kolektivnih prava ljekara, kao temelja svakog zdravstvenog sistema ovdje i u svijetu, neće imati ko da zastupa ni predstavlja, ili bar neće moći na potpun način. Upravo to je jedan od razloga sve većeg nezadovoljstva ljekara koje rezultira masovnim odlascima iz BiH, što gotovo graniči sa egzodusom", rekao je Zaid.

Zaid je nedavno izjavio kako je pokrenuli sve aktivnosti da bi se došlo do izmjena Zakona o radu u FBiH. Na pitanje da li ima kakvih naznaka da bi do izmjena stvarno moglo doći odgovara da su to su bile aktivnosti pri ponovnom usvajanju Zakona o radu.

"Sada za to nema prilike, ali vodimo aktivnosti na pripremi i usvajanju Propisa o reprezentativnosti kojima bi prestali važiti uslovi za priznavanje reprezentativnosti iz Zakona o radu. Dakle, podzakonski akti koji će biti usvojeni u narednom periodu, bi trebali riješiti sve nedoumice oko prepoznavanja reprezentativnosti. Upravo to je sjajna prilika Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da podzakonskim aktima uredi ovu oblast i konačno prepozna struku i strukovno sindikalno organizovanje. Sa naše strane ćemo sve učiniti da ljude iz ministarstva uvjerimo u neophodnost toga", kazao je Zaid.

On ističe i da je pokušao zvaničnim putem uspostaviti dijalog sa nadležnim ministarstvom.

"U više navrata smo komunicirali službeno. Prije nekoliko mjeseci smo imali službeni sastanak sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike. Ipak, nismo zadovoljni sa tumačenjem iz Ministarstva u vezi reprezentativnosti našeg Sindikata, niti brzinom službenog odgovora u pisanoj formi koji do danas nismo dobili. Strpljenje ljekara je na izmaku i sigurno nećemo dozvoliti nijednom ministru ili ministarstvu da marginalizira ljekare, pa i kroz onemogućavanje aktivnog sindikalnog učešća u svim pitanjima od interesa za status ljekara, što se ogleda i kroz priznavanje statusa reprezentativnosti “doktorskog“ sindikata", dodaje Zaid.

Što se tiče razumijevanja Vlade FBiH u odnosu na probleme Sindikata ističe da iako su dobili garancije da će bit uključeni u pregovore oko kolektivnog ugovora, poziv još nisu dobili.

"Mi imamo stav da su ljekari nosioci svakog sistema zdravstvene zaštite, te da zbog toga Sindikat ljekara treba biti presudan faktor u svim budućim reformama i dogovorima", kazao je Zaid.

Zaid još jednom ističe da Strukovni sindikat ima veći legitimitet da zastupa doktore medicine i stomatologije u FBiH od Granskog sindikata.

"Imamo oko 2500 članova što je blizu 40 posto od ukupnog broja doktora medicine i stomatologije zaposlenih u javnim ustanovama u FBiH. U 6 kantona u našem sindikatu je učlanjeno više od 70 posto zaposlenih doktora medicine i stomatologije, a u Kantonu Sarajevo više od 80 posto iz primarne zdravstvene zaštite. Smatramo da oko 30 posto uposlenih doktora nisu članovi nijednog sindikata tako da u Granskom sindikatu nema 30 posto učlanjenih od ukupnog broja uposlenih doktora medicine i stomatologije u FBiH", rekao je Zaid.

Osim toga, kako navodi, doktori su u Granskom sindikatu zastupljeni sa malim procentom i tako ne mogu predstavljati svoje sindikalne interese.

"U narednim sedmicama se pristupa formalno-pravnom uspostavljanju kantonalne organizacije u Goraždu, te nakon toga otpočinjemo sa pripremama formiranja kantonalnih organizacija u Hercegovini (HNK i zapadna Hercegovina)", kazao je Zaid.

Ako budu isključeni iz Granskog kolektivnog ugovora on ističe da će nastavit svoje aktivnosti i svim legalnim oblicima sindikalne borbe se boriti za svoje sindikalne interese.

"Za početak, postoji Odluka Skupštine da se organizuje štrajk upozorenja na kome ćemo upozoriti da će Kolektivni ugovor koji se usvoji bez našeg učešća i potpisa biti neprimjenjiv u kantonima/županijama gdje je naš sindikat organizovan", zaključio je Zaid.