Vatra se ne smiruje
53

Stručnjaci situaciju u Konjicu nazivaju "apokalipsom"

FENA
Boračko jezero danas (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Boračko jezero danas (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Na osnovu izvještaja Federalnog operativnog centra Civilne zaštite trenutno situacija sa požarima na području općine Konjic je veoma nepovoljna, navodi se u dopuni redovnog izvještaja o stanju na teritoriji FBiH do 18.00 sati.

Požari koji su se javili na području Boračkog jezera proširili su se prema Boračkoj dragi, zahvaćeno je veliko područje koje je pod gustom borovom šumom, naročito munike koja je stara više stotina godina i drugim endemskim vrstama. Situacija je takva da prema riječima stručnjaka sa Šumarskog fakulteta ovo se više ne može zvati požarom nego apokalipsom.

Na području Boračke drage trenutno je zahvaćeno područje od oko 150 hektara, i to je područje gdje je angažovana glavnina snaga i gdje bi pod hitno trebalo djelovati iz zraka. Pored tog područja gori na još desetak lokacija.

Na području Grada Mostara požari su i dalje aktivni na širem području Rujišta i sve raspoložive snage PVJ-e Mostar zajedno sa pripadnicima GSS-a, djelatnicima šumarskih preduzeća brane stambene objekte i planinarski dom.

Usprkos današnjem djelovanju kanadera iz Republike Hrvatske požari na području Rujišta i okolnih lokaliteta nisu lokalizovani. Obim požarišta je toliki da je potrebno više letjelica da bi se požar stavio pod nadzor te i dalje postoji potreba za pomoć u gašenju iz zraka.

U općini Ravno požar je u dijelu sela Čopice lokalizovan, a jedan krak koji je još aktivan nalazi se u brdu i nadzori se njegovo kretanje i ne prijeti opasnost za naseljena mjesta.

Na području općine Jablanica požar iz prethodnih dana na obroncima planine Prenj, na lokalitetu Vidove i dalje aktivan i proširio se ponovno na Mostarsku općinu u rejonu Jaseničkog gvozda. U 15.35 sati izbila su dva nova požara, iznad sela Paprasko i u rejonu Bokševice, iznad sela Rodići.

U općini Neum aktivan je požar na području sela Moševići, Babin Do i Oskorušnica. Dva kanadera iz Hrvatske su jutros sa devet preleta djelovali na tlu općine Neum i u značajnoj mjeri zaustavila širenje požara. Požar nije prešao u općinu Metković. Nema trenutno ugroženih naseljenih mjesta. Vremenski uslovi mogu za kratko vrijeme odrediti njegovu dalju aktivnost.