BiH
6

Stručnjaci prate kretanje tla u Svrakama

FENA
Stručnjaci su obišli područje klizišta Svrake u općini Vogošća, uradili mjerenja u vezi s kretanjem tla te stalno prate eventualne promjene na tom području. Još uvijek nisu utvrdili tačnu površinu klizišta zato što je jedan dio tla okolne šume u potpunosti pukao, što nije bilo vidljivo sinoć, istaknuo je Agenciji Fena pomoćnik načelnika općine Vogošća Kenan Alikadić.

On navodi da taj dio tla sa šumom još uvijek nije počeo da se pomjera, ali je zbog predostrožnosti evakuisano cijelo naselje u tom području.

"Ovo je zaista nevjerovatan i strašan prizor. Sve hotele na području općine Vogošća smo uzeli i tu smještamo ljude. Pojavile su se neke dezinformacije u vezi s njihovim smještanjem, ali se desilo to da pojedini ljudi nisu htjeli u hotel, već kod članova svojih porodica. Svi koji su tražili smještaj su smješteni u hotel", naglasio je on.

Već su dva hotela popunjena u potpunosti, a troškovi smještaja će biti pokriveni.

Alikadić podvlači da je manjim dijelom aktivirano i klizište na Dreskovači, te jedan dio na Zukića brdu, ali tu nije bilo materijalne štete niti opasnosti po život ljudi.