BiH
276

Stručnjaci i oboljeli poručuju: Borba protiv karcinoma dojke ne smije stati

Piše: D. K.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dvodnevna regionalna konferencija o karcinomu dojke počela je danas u Sarajevu u sklopu Projekta osnaživanja zdravlja žena (WHEP).

Na konferenciji učestvuje više od stotinu medicinskih stručnjaka, predstavnika ministarstava zdravlja iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, BiH i SAD, kao i žene iz regije koje su preživjele bolest.

Cilj skupa je razmjena informacija i iskustava, te diskusija o tome na koji način ova tri sektora mogu raditi na unapređenju dijagnostike i tretmana oboljelih od karcinoma dojke i kako pružiti podršku oboljelima.

Fokus konferencije bit će na nacionalnim strategijama za prevenciju malignih bolesti, ranom otkrivanju karcinoma, tretmanima koji su dostupni pacijentima u regiji, kao i na ulozi pacijenata i snazi pojedinca u unapređenju zdravlja.

Regionalna direktorica WHEP-a Nela Hasić izjavila je novinarima da je ovaj skup veoma važan jer su se na jednom mjestu okupila tri sektora - predstavnici vlasti, medicinski stručnjaci i pacijenti.

"Ovi sektori moraju zajedno raditi kako bi došlo do napretka u ovoj oblasti, jer svaka strana ima svoj stav. Imamo predstavnike vlasti koji odlučuju, medicinske stručnjake sa ekspertizom i znanjem, te pacijente sa iskustvom koji mogu dati određene inpute i medicinskim stručnjacima i vlastima", rekla je Hasić.

Jedna od učesnica dvodnevne regionalne konferencije je i Maja Memić iz Mostara, koja je preživjela bolest karcinoma dojke.

"Prvi put sa dijagnozom karcinoma dojke susrela sam se 1998., nakon čega sam bila mirna oko 7,5 godina. Onda sam 2006. godine dobila recidiv koji me je i fizički i psihički pogodio. Tada sam shvatila da mi treba stručna psihološka podrška, pa sam se uključila u rad grupa psihološke podrške, koje su se odvijale u Udruženju 'Novi pogled', u okviru WHEP projekta. Taj me je projekat zaista osnažio", rekla je Memić.

Navela je da karcinom dojke ne predstavlja kraj, već da se vrijedi boriti.

Smatra da žene moraju jednom mjesečno uraditi ultrazvučni, a sa navršenih 40 godina mamografski pregled.

"Svakoj ženi koja se susretne sa dijagnozom karcinoma dojke preporučila bih da potraže psihološku podršku, jer im to zaista treba. Psiholog i razgovor sa ženama koje su preživjele tu bolest zaista puno vrijede", dodala je Memić.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravlja, a prisustvuju joj i predstavnici Ambasade SAD u BiH, te američkih humanitarnih organizacija American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) i Susan G. Komen.