KCUS
0

Stručna predavanja članova bh-američke akademije

FENA
Grupa ljekara iz Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) održala je danas na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo stručna predavanja iz raznih oblasti medicine za ovdašnje kolege.

Predsjednik BHAAAS-a prof.dr. Eldin Karaiković ističe da je u grupi oko 15 ljekara (profesora univerziteta) - članova Akademije raznih profila, a namjera im je kolegama prenijeti znanja i bogato iskustvo koje stiču radeći u prestižnim američkim klinikama.

Današnjim skupom na KCUS-u počela je manifestacija nazvana "Dani BHAAS-a u BiH" koja je organizirana u suradnji s Univerzitetom, Akademijom nauka i umjetnosti BiH i Bosanskohercegovačkom medicinskom inicijativom.

Ta manifestacija trajat će do 30. oktobra,a ima namjeru da poveže bosanskohercegovačke naučnike, umjetnike i pojedince istaknute u svojim oblastima djelovanja te da gradi mostove saradnje s domovinom.

Akademija je osnovana 2007. godine u SAD-u i okuplja stručnjake iz raznih naučnih disciplina iz BiH i Amerike.

BHAAS je dio projekta nazvanog "BH. medicinska inicijativa" (BMI) - mreže bh. medicinskih stručnjaka koji žive i rade u inozemstvu. BMI je osnovan jula 2005., a cilj je podizanje nivoa zdravstvene usluge u BiH. U BMI je uključeno oko 1.500 ljekara svih profila koji rade širom svijeta.