BiH
0

Straw: Sve zemlje bivše Jugoslavije moraju biti primljene u EU

NINA
Predsjedavajući Vijeća Europske unije, šef britanske diplomacije Jack Straw izjavio je da u dogledno vrijeme sve zemlje bivše Jugoslavije moraju biti primljene u EU i da se oko principa prijma zemalja jugoistočne Evrope ne treba sporiti.

"U pitanju su i kapaciteti unutar EU-a, koji diktiraju tempo i promjene koje donosi proširenje. Oko principa se ne treba sporiti jer u dogledno vrijeme moramo primiti u članstvo i sve zemlje bivše Jugoslavije", rekao je Straw odgovarajući na pitanja izaslanika i članova vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta oko proširenja EU-a.

Straw je priznao da je u tijeku velika politička debata oko pitanja gdje se nalaze europske granice. Prema njegovim riječima, EU je jasno rekla da se granice nalaze na istočnoj granici Turske i da je sad na Turskoj da ispuni kriterije za članstvo u Uniji.

On je rekao da se "mora pokazati da je Evropska unija najmoćniji motor na putu k demokraciji i ljudskim pravima".

Britanski ministar je naglasio da za sve zemlje regije Evropska unija mora postati cilj kako bi jednoga dana kao članice Unije imale normalne odnose, kao što to i danas postoji između zemalja članica.

Straw je rekao da kod nekih ljudi u Srbiji ima više krvi na rukama nego u nekim drugim dijelovima Balkana, ali da većina stanovnika Srbije želi život u miru i prosperitetu.

Na kraju, govoreći o jugoistočnoj Evropi, Straw je upozorio na neophodnost korištenja jednakih standarda i mjerila za izručenje bjegunaca koji su optuženi pred Haaškim tribunalom i podsjetio na odluku Evropskog vijeća da mora postojati puna suradnja s Tribunalom u Haagu.