BiH
133

Stravični prizori u Tuzli: Klizište uništilo kuće, lopovi pokušavaju krasti iz srušenih objekata

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prizor koji nas je dočekao jutros u dijelu tuzlanskog naselja Borić bio je stravičan. Klizište je uništilo nekoliko kuća i pomoćnih objekata, a prilaz ovom dijelu naselja nije moguć.

"Iz ove kuće u posljednji trenutak su pobjegli otac i sin. Na stolu im je ostala džezva sa kafom i fildžani", govori nam stanovnik Borić dok pokazuje na kuću koja je u potpunosti uništena.

U sablasno pustom dijelu grada ostali su samo psi čuvari, golubovi i pčele u košnicama. Ugrožene porodice su iseljene, a nekoliko vikend kuća je u potpunosti uništeno.

Stanovnicu sumnjaju da će život u ovom dijelu grada biti moguć u narednih nekoliko mjeseci. Neki prognoziraju kako se zbog klizišta evakuisane porodice nikada neće vratiti u svoje domove.

Problem predstavlja i činjenica što niti jedan sagrađen objekat u ovom naselju nema urbanisitčku saglasnost.

U istom naselju, stotinjak metara niže, klizište je ugrozilo blizu 200 grobnica na rimokatoličkom groblju. Groblje je danas posjetio i gvardijan Franjvečkog samostana u Tuzli fra Mario Divković.

"Još ne možemo procijeniti kolika je šteta. Došli smo u izvidnicu, a svakako da je preče da se ugroženim građanima što prije pomogne", rekao je fra Mario Divković.

I u ovom naselju zatekli smo policijsku patrolu koja nadzire lokalitet gdje je klizište nosilo sve pred sobom. Za sada nisu zabilježene krađe ali, kako smo mogli čuti, ima onih koji vrebaju i pokušavaju doći do oštećenih i srušenih objekata u potrazi za plijenom.