DEPBiH
0

Strateškim dokumentima podržati proces EU integracija

FENA
Bosna i Hercegovina priprema nove strateške dokumente - Strategiju razvoja BiH 2008.-2013. i Strategiju socijalne uključenosti BiH 2008.-2013. i njihova izrada privodi se kraju.

Na "Konferenciji vizioniranja" koju je danas u Sarajevu organizirala Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEPBiH) prezentirano je dokle se došlo u pripremi tih dokumenata kroz plenarnu sjednicu i rad u tri radne grupe koje bi trebale dati svoje zaključke kao pravce za finalizaciju dokumenata i neke naznake njihove implementacije.

Ovi dokumenti trebali bi iscrtati mapu budućeg razvoja BiH te definirati osnovne socio-ekonomske razvojne ciljeve u periodu tranzicije ka modernoj tržišno orijentiranoj ekonomiji, ciljeve za unapređenje socijalne uključenosti, osnovne prioritete za raspodjelu dostupnih resursa, te jasno podržati proces EU integracija, kazala je direktorica DEP-a Ljerka Marić dodajući da bi dokumenti trebali biti završeni početkom naredne godine.

Obraćajući se učesnicima konferencije ambasadori u BiH Austrije Donatus Kock i Švicarske Rolf Lenz istakli su podršku svojih zemalja u pripremi tih dokumenata. Kreiranje i implementacija tog neophodnog procesa, kako su naglasili, uključuje saradnju svih grupa i aktera u bh. društvu.

Okvir za najveći broj aktivnosti, po riječima zamjenika ministra finansija BiH Fuada Kasumovića, jeste težnja BiH za euroatlantskim integracijama što je označeno kao jedan od prioritetnih ciljeva.

Direkcija za ekonomsko planiranje ima jasan cilj koji u ovaj proces uključuje sve zainteresovane aktere - Vijeće ministara BiH, entitetske vlade, Vladu Brčko Distrikta, kantonalne vlade, općinske vlasti i predstavnike institucija sa svih nivoa, predstavnike privatnog sektora, akademske zajednice, socijalnih partnera, mladih, organizacija civilnog društva i medija, a kroz radne grupe, već formiranog Savjeta projekta za pomoć Direkciji za ekonomsko planiranje na izradi Strategije razvoja BiH 2008.-2013. i Strategije socijalne uključenosti BiH 2008.-2013., te ostale konsultacione mehanizme i komunikacionu kampanju koja se vodi kroz cijeli proces pripreme dokumenata.