Forum na Bledu
0

Strateški izazovi klimatskih promjena i energetske sigurnosti

FENA
Forum "Strateški izazovi klimatskih promjena i energetske sigurnosti", u organizaciji Ministarstva gospodarstva Slovenije, završen je danas na Bledu. O kakvom skupu je riječ dovoljno govori podatak da su aktivni sudionici Foruma, predstavnici Vlada i država ne samo iz EU i regije nego i s drugih kontinenata, kao i predstavnici raznih međunarodnih organizacija, instituta i gospodarskih društava iz ove oblasti.

Izaslanstvo BiH predvodi Vilim Primorac, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koji se tokom dana obratio skupu.

"BiH je energetski u povoljnijem položaju od drugih zemalja regije, ali u ispunjenju obveza ublažavanja i borbe protiv klimatskih promjena neophodna nam je pomoć EU i regije kako bi proizvodnja, transport i korištenje energije dalo najbolje efekte i postalo sigurnije", kazao je, između ostalog, Primorac.

"Bez obzira što BiH u ovom trenutku nema obvezu smanjenja emisije stakleničkih plinova, okolinsku politiku ćemo definirati tako da u narednom razdoblju svi energetski projekti budu usklađeni s europskim tendencijama u borbi protiv klimatskih promjena", kazao je on.

"Privatizacija energetskog sektora u BiH još uvijek nije okončana, a imajući u vidu neiskorištenost značajnih potencijala, posebice onih koji se odnose na obnovljive izvore energije, smatramo da je to prigoda i izazov za potencijalne investitore, da ulaganjem u energetske resurse pomognu energetskom sektoru BiH da postane efikasniji, te tako doprinese globalnom procesu ublažavanja posljedica klimatskih promjena. Znajući da niti jedna država u svijetu ne može sama riješiti sva okolinska pitanja BiH podržava regionalnu suradnju i prepoznaje to kao važan instrument za jačanje političke i ekonomske stabilnosti, pa stoga smatramo kako ovaj vid okupljanja i suradnje daje dobar temelj za uključivanje cijele regije u proces europskih integracija", kazao je Primorac, saopćeno je iz njegovog kabineta.