BiH
0

Strateški interes hrvatskog naroda i HDZ-a BiH su Neum i Stolac

FENA
Stolac
HDZ BIH održao je u ponedjeljak predizborne skupove u Stocu i Neumu.

Na skupu u Neumu predsjednik stranke Dragan Čović objasnio je značaj i ulogu općina Neum i Stolac za hrvatski narod.

"Strateški interes hrvatskog naroda i HDZ-a BiH su općine Neum i Stolac, i ono što ćemo raditi u iduće četiri godine bit će posvećeno tim dvjema općinama, kako ih trajno zaštititi od bilo kakvih ideologija i nasrtaja s druge strane u cilju da ih pretvore u nešto što nikad nisu bile", poručio je Čović, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Govoreći o kandidatkinji HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva, Čović je istaknuo da Borjana Krišto osoba s velikim iskustvom i znanjem, preko koje će hrvatski narod imati mogućnost kandidirati Hrvata na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"To je osoba koja se neće slomiti pod bilo kakvim diktaturama, što je i dokazala u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri. Zbog toga smo i uvjereni da će Borjana Krišto osvojiti i više od planiranih 130 tisuća glasova hrvatskog naroda", kazao je Čović.

On je ponovio kako su predstojeći izbori povijesni za Hrvate, jer uskoro nakon njih slijede ustavne promjene.

"HDZ BiH ima vrlo jasan plan, te smo jasno definirali što želimo oko uređenja BiH. Želimo poručiti kako je BiH prije svega hrvatska zemlja, te pripada prije svega Hrvatima koji žive u njoj. Nakon 4. listopada pozvat ćemo sve hrvatske stranke koje na sličan način promišljaju budućnost BiH, a pogotovo hrvatskog naroda da zajedno implementiramo izborni rezultat i u tome je snaga i jedinstvo hrvatskog naroda, koje nam je itekako bitno u razdoblju iduće dvije godine, jer će se u tom razdoblju provoditi ustavne reforme. Bez HDZ-a BiH nema vlasti u BiH, ali mnogo vrjednije od toga je da bez hrvatskog naroda nema BiH", zaključio je Čović.

Nositelj liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH Mladen Bošković obrazložio je kako će HDZ BiH u idućem razdoblju bolje povezati općinu Neum s ostatkom BiH, te kako je došlo vrijeme da HDZ BiH preuzme odgovornost za položaj i situaciju hrvatskog naroda u BiH.

Nakon skupa u Neumu, izaslanstvo HDZ-a BiH posjetilo je Stolac i nazočilo obilježavanju 20. obljetnice osnivanja Općinskog odbora HDZ-a BiH Stolac.

''Kroz protekla dva desetljeća prošli smo kroz 10 sabora stranke s devet predsjednika što nema nijedna druga stranka. Bila su to turbulentna vremena, vremena velikih iskušenja za sve nas, ali i jasan pokazatelj u kakvom je ambijentu izrastao HDZ BiH. Zajedno smo prošli kroz Domovinski rat kada smo zaustavili sve aktivnosti i transformirali se u HVO. A vrhunac našega djelovanja biti će 2011. godina kada ćemo definirati novi ustav u BiH po mjeri sva tri naroda, u korist Hrvata, jer ovakvo organizirana država nema budućnost, upravljivost, prosperitet i opstojnost'', rekao je tom prigodom Čović.

Predsjednik OO HDZ BiH Stolac i nositelj liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković rekao je kako je svečanost obilježavanja 20 godina stolačkog HDZ-a BiH prilika prisjetiti se svih važnih događanja.

''Prisjetimo se velikog skupa na stadionu u Stocu, vremena zabrane višestranačja, godina kada je HDZ bila stranka opasnih namjera. A danas, 20 godina poslije, pozdravljam vas na poseban način, a posebno prvog predsjednika OO HDZ BiH Anđelka Markovića. Veliko hvala ide i svim našim braniteljima, oni su snaga kojoj se vjerovalo, nije bilo nijednog člana HDZ koji nije pristupio HVO-u'', rekao je Bošković te je pozvao na jedinstvo hrvatskog naroda i povezivanje oko HDZ BiH kao stožerne stranke Hrvata, priopćeno je iz HDZ-a BiH.