BiH
0

Strateški cilj međunarodne zajednice pomoći BiH da što prije stupi u članstvo NATO-a i EU

FENA
Strateški cilj međunarodne zajednice u BiH je da pomogne da ova zemlja što prije stupi u članstvo NATO-a i EU. Prema tome, potrebno je brzo ostvariti pomake u realizaciji pet ciljeva i ispunjenju dva uvjeta koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira u februaru ove godine, zaključili su visoki predstavnik Miroslav Lajčák i visoki zvaničnici SAD nakon niza sastanaka održanih u Washingtonu, saopćeno je danas iz OHR-a.

Podsekretar SAD-a za politička pitanja William Burns i pomoćnik državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Daniel Fried izrazili su punu podršku američke administracije radu Ureda visokog predstavnika.

Visoki predstavnik i zvaničnici SAD-a pozdravili su nedavno postignute pomake na planu reformi, posebno usvajanje zakona u oblasti reforme policije, što je utrlo put ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Cilj međunarodne zajednice je da osigura uspješnu tranziciju sa OHR-a na ojačano prisustvo EU u BiH, rekao je Lajčák.

Zvaničnici State Departmenta su izrazili uvjeravanja da će Sjedinjene Američke Države ostati u potpunosti uključene i angažirane u Bosni i Hercegovini u toku procesa tranzicije, kao i nakon njega.