BiH
0

Strategija za procesuiranje ratnih zločina ponovno na čekanju

FENA
Meddžida Kreso
Meddžida Kreso
Nakon što je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso dala ostavku na članstvo u Radnoj grupi, upitan je daljnji rad na izradi strategije za ratne zločine, koja bi trebala biti gotova do 21. novembra ove godine, kada zasjeda Vijeće za implementaciju mira (PIC).

Na nacrtu strategije radna grupa radi od jula 2007. godine, nakon što ju je formiralo Ministarstvo pravde BiH, a na osnovu odluke Vijeća ministara BiH.

Trenutno javnosti nije poznato u kojoj fazi je rad ove grupe.

Strategija za procesuiranje ratnih zločina, između ostalog, treba definirati koliko je osoblja i materijalno-tehničkih sredstava potrebno u pravosudnim i policijskim institucijama na razini entiteta i države kako bi se u razumnom roku riješio veliki broj predmeta ratnih zločina.

Također bi strategija trebala definirati koliko je to predmeta pred domaćim pravosuđem i u kojem periodu mogu biti riješeni.

BIRN-Justice Report je pokušao dobiti odgovor da li je uopće moguće nastaviti raditi na izradi nacrta strategije za ratne zločine bez predstavnika Suda BiH, ali ni u Ministarstvu pravde BiH, ni u Tužilaštvu BiH, čiji je glavni tužilac na čelu radne grupe, niti u Sudu nisu bili spremni odgovoriti.

“Ne možemo davati nikakve izjave u vezi s Nacrtom strategije za procesuiranje ratnih zločina. Za to je nadležno Tužilaštvo BiH”, kazala je Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, izjavio nam je da Milorad Barašin, vršilac dužnosti glavnog tužioca, “na naša pitanja može odgovoriti tokom naredne sedmice jer je zauzet i ima neke sastanke”.

Prema pisanju medija, Kreso je, podnoseći ostavku, kazala da je “uz stalne blokade nemoguće raditi i dobiti kvalitetan dokument koji će biti temelj za sva daljnja suđenja u slučajevima ratnih zločina”.

Kreso je ostavku podnijela, prenose mediji, iz “principijelnih i moralnih razloga”.

Kako je Justice Report ranije izvijestio, pred grupom se od ovog ljeta nalaze dva nacrta strategije, od kojih je jedan napisala predsjednica Suda BiH, a drugi David Schwendiman, šef Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Oba su dostupna na http://www.bim.ba/bh/130/10/12731/ i http://www.bim.ba/bh/132/10/12953/.

Članovi radne grupe su iz Tužilaštva BiH, Suda BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Ministarstva finansija i trezora i Ministarstva sigurnosti, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), entitetskih ministarstava pravde i finansija, te Ministarstva za pravosuđe Brčko Distrikta.