BiH
0

Strategija promoviranja turističkih potencijala BiH

FENA
Stručni savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Hamza Ajanović boravio je protekla dva dana u Tuzlanskome kantonu kako bi izvršio inventuru turističkih potencijala ovog područja i prikupljene podatke uvrstio u izvještaj Radne grupe pri Vijeću ministara za izradu strategije promoviranja turističkih potencijala BiH.

Ajanović je boravio u Tuzlanskome kantonu na poziv direktora Turističke zajednice Almazage Ćatovića. Nakon obilaska nekoliko turističkih destinacija, Ajanović je izjavio kako ga je fasciniralo ono što radi tuzlanska Turistička zajednica na promociji turističkih potencijala.

"Turistička zajednica Tuzlanskoga kantona može nanći svoje mjesto na turističkoj karti BiH. Mislim da za to postoje realne šanse. U ovoj turističkoj zajednici napravili su od sevdalinke konkretan turistički proizvod, kao dio kuturnog identiteta BiH, koji je dokumentiran i kvalitetno predstavljen", istaknuo je Ajanović.

Prilikom razgovora s izaslanstvom iz Sarajeva, direktor Turističke zajednice kazao je da posljednjih godina turizam vidi kao jedna od najznačajnijih grana, međutim, da je i na tome području potrebno ući u regionalizaciju te kako Tuzlanski bazen jednio kao regija može kvalitetno iskoristiti svoje potencijale.

"Na niz sajmova u zemlji i svijetu mi smo prezentirali ponudu Tuzlanskog kantona i vidjeli smo oduševljenje ljudi koji još ne znaju mnogo o ljepotama ove regije. Stoga smo planirali još jaču promociju svega onoga što ova regija nudi", kazao je direktor Ćatović.