BiH
0

Strasbourg: Terzić govorio na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić obratio se danas Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strasbourgu na jutarnjoj sesiji u okviru tačke dnevnog reda "Situacija na Balkanu“.

Kako je saopćeno iz službe za informiranje VMBiH, predstavljajući trenutnu situaciju u našoj zemlji, Terzić je govorio o reformskim procesima koji su se pozitivno odrazili na napredak BiH na evropskom putu.

-EU može i treba biti ponosna svojim postignućem - tri godine nakon solunskog samita cijeli region je, iako na različitim nivoima, obuhvaćen procesom evropskih integracija, procesom proširivanja mira, stabilnosti, prosperiteta i općeprihvaćenih standarda i izvan njenih trenutnih granica, naveo je Terzić.

Ovakav transformativni uspjeh na vanjskopolitičkom planu, ističe on, može ostvariti samo EU zajedno sa VE kroz promoviranje zajedničkih vrijednosti.

-Ne treba imati iluzije da je lahko održavati pobjednički kurs. To vrijedi i za region i za Evropu. Mi sami, u BiH i regionu, svjesni smo kolikom se riziku i kakvim opasnostima izlažemo provodeći reforme u tako mnogobrojnim oblastima – postoji i sasvim realan «reformski apsorpcijski kapacitet» svake države i društva. Šta će se desiti ukoliko pro-reformske snage u zemlji budu nadjačane i nadglasane od onih koji reforme žele zaustaviti? Javnost je uvijek lahko okrenuti protiv bolnih reformi, ma koliko neophodne one bile... VE i EU zajednički su, ne bez problema i zastoja, ali vrlo uspješno, izgradili novu perspektivu centralne i istočne Evrope nakon pada Berlinskog zida, kazao je Terzić u svom obraćanju.

Izrazio je nadu da će takva perspektiva biti potvrđena i u ovom regionu u kojem svi zajedno to trebaju pretvoriti u realnost.

Predsjedavajući VM se tokom svoje posjete Strasbourgu sastao sa predsjednikom Parlamentarne skuštine Vijeća Evrope Rene van der Lindenom, generalnim sekretarom Vijeća Evrope Terry Davisom, te je održao sastanak sa predsjednikom Suda za ljudska prava Luzius Wildhaberom.