BiH
5

Stranke okupljene u HNS predale CIK-u prijavu o zajedničkoj koaliciji na izborima

Piše: E. G.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koje su se prijavile za izbore i jučer u Mostaru potpisale koalicijski sporazum o zajedničkom djelovanju na predstojećim općim izborima u BiH danas su Centralnoj izbornoj komisiji predale dokument o zajedničkom nastupu koalicije HNS-a BiH.

Potpisani koalicijski dokument, odnosno koaliciju čine, stranke HDZ BiH, HSS, HKDU-BIH, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne.

"Danas je bio zadnji rok da se preda lista za koaliciju. Stranke HNS-a, osim HDZ-a 1990. su čule glas naroda i objedinili smo naše snage na predstojećim izborima. Na svim nivoima vlasti nastupamo zajedno, a nas će podržati i mnoge stranke koje nisu formalno u koaliciji. Vjerujem da će ova koalicija biti prepoznata kod hrvatskog glasačkog tijela i da ćemo napraviti dobar rezultat", kazao je Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH.

Koaliciju, prema riječima Marija Karamatića, predsjednika Hrvatske seljačke stranke, podržavaju još i Demokratski centar, Ujedinjeni HSP, Hrvatski pravaški blok te na višim razinama Hrvatska republikanska stranka.

""Hrvatski narod vapi za zajedničkom listom, on je htio ovu listu, a osim nje mi smo danas predali i koaliciju sa svojim hrvatskim narodom sa kojim ćemo otići u pobjedu na narednim izborima", kazao je Kramatić.

Čavara je dodao da će ova koalicija voditi pozitivnu izbornu kampanju te da će do 14. jula predati prijave za kandidate za sve nivoe vlasti, pa i za člana Predsjedništva. Rekao je da je o imenima rano govoriti, jer je to za sada na nivou špekulacija.

"Vjerujem da će svi u BiH, pa i oni koji su izvan BiH, a na neki način kontroliraju situaciju, omogućiti da se ovog aputa omogućiti da se vlast konstituira na temelju Ustava i Izbornog zakona. Ako ništa drugo, ova sadašnja situacija u kojoj se nalazi FBiH i BiH je pokazala kakve su posljedice takvog jednog upada u pravni sistem BiH", kazao je Čavara.