BiH
0

Stranke iz RS-a traže raspisivanje prijevremenih izbora za predsjednika i dva potpredsjednika rs-a

FENA
Jedinstveni stav predstavnika šest političkih stranaka sa sjedištem u RS-u jeste da treba raspisati prijevremene izbore za predsjednika RS-a, na kojima će sva tri konstitutivna naroda imati svoje kandidate, a da sve druge varijante popune predsjedničkog mjesta u RS- u nisu moguće.

To praktično znači da bi se na prijevremenim izborima birao predsjednik i dva potpredsjednika RS-a.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je, nakon konsultativnog sastanka s predsjednicima šest parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u u vezi s novonastalom situacijom nakon smrti predsjednika Republike Srpske Milana Jelića, da bi se time proveo Ustav i Izborni zakon, odnosno postupilo prema raspoloživim zakonskim propisima.

Iako je bilo najava i prijedloga od pojedinaca iz Centralne izborne komisije BiH da entitetski parlament treba da donese "leks specijalis" koji bi regulirao način izbora predsjednika RS-a putem popune iz reda narodnih poslanika, svih šest političkih partija je mišljenja da takav način nije potreban, već da treba raspisati prijevremene izbore u skladu s Ustavom i zakonom.

Radojičić je u izjavi novinarima kazao da se očekuje da CIK u zakonom propisanom roku raspiše izbore za entitetskog predsjednika tako da pravo kandidiranja imaju i pripadnici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

"Izborni zakon je, također, utvrdio na koji način se verificiraju rezultati te šta se sve bira na izborima", kazao je on.

Predsjednik entitetskog parlamenta je rekao da su predstavnici srpskih političkih stranaka mišljenja da Skupština RS-a u ovom momentu zbog objektivne pravne praznine jer nema osobe koja će proglasiti zakone, te tako ne može trenutno ni da uđe u dodatno reguliranje postojeće situacije ili putem donošenja amandmana na Ustav ili dopunom Izbornog zakona.

Naglašeno je da kada se reguliše ko obavlja funkciju predsjednika, Narodna skupština će u procesu ustavnih amandmana precizirati ovu materiju, jer u ovom momentu postoji pravna praznina zbog čega će biti neophodno dopuniti i Izborni zakon RS-a.