BiH
0

Stranke iz RS-a jedinstvene u stavu da MUP RS-a mora da ostane

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić izjavio je u četvrtak da je stav stranaka iz RS-a da entitetske policije u budućoj policijskoj strukturi u BiH moraju postojati.

Policija RS-a mora ostati sa svojim nadležnostima i strukturom, kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Jelić, u čijem Kabinetu je sazvan sastanak kako bi se utvrdili stavovi stranaka iz RS-a o reformi policije uoči sutrašnjih razgovora u Sarajevu, kazao je da je samo donošenje odluke Vijeća ministara BiH o formiranju Direkcije za restruktuiranje policije je "bilo možda i protivustavno i protivzakonito".

"Nije poštovan Ustav RS-a i BiH kada je u pitanju rad te direkcije i njenih organa, što je na neki način i doprinijelo jednoj iskrivljenoj slici kada je u pitanju i sama percepcija građana i političara RS-a", kazao je Jelić.

Naveo je i da je postignut visok stepen jedinstva svih političkih partija i učesnika i da je konstatirano da ne postoje bitne razlike i pristupi u rješavanju određenih statusnih pitanja, kada je u pitanju Daytonski sporazum, te rješenja koja se odnose na reformske procese, pa i pitanje polciijskih staruktura u BiH.

Istaknuo je da se ne može raditi mimo odluka Narodne skupštine RS-a, a sva pitanja ustavnog karaktera moraju se riješavati kroz institucije sistema.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je nakon sastanka da je postignuto jedinstvo svih stranka da se moraju uvažavati stavovi RS-a, te da je prošlo vrijeme kada se pristiskom i silom moglo uticati na promjenu stavova.

"Onoliko koliko se budu uvažavali stavovi i interesi RS-a dotle ćemo i mi uvažavati nečije stvove. BiH je zadata zemalja koju još uvijek održva međunarodna zajednica, ali mi želimo da pokažemo da ona može da funkcionira bez toga, ali uvjet za to je dogovor i konsenzus koji ne podrazmijeva podaništvo i ništa sem usklađivanja realnih interesa između svih subjekata", naveo je Dodik.

On je dodao da RS hoće i policiju RS-a i evropske integracije i da su tri principa o reformi policije širok okvir za dogovor domaćih političkih stranaka i on ih poziva na dogovor.

Naveo je da će se odazvati sastanku koji je za sutra zakazao predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić sa svim političkim strankama u BiH o reformi policije u BiH.

Sastanku kod Jelića prisustvovali su lideri svih parlamentranih stranka i svih manjih stranaka u RS-u.