Nova šansa u ponedjeljak
44

Stranke i danas bez dogovora, izbor gradonačelnika Sarajeva upitan

Piše: M. B.
Političke partije koje imaju vijećnike u Gradskom vijeću Grada Sarajeva (GV) SDA, SDU, SBiH, BOSS i Naša stranka danas nisu postigle dogovor oko načina izbora gradonačelnika, a nije predložen ni novi kandidat.

"Ništa novo se nije desilo. Na današnjem kolegiju niko nije predložo nove kandidate. SDU BiH je izjavio da ostaje pri svome stavu da Stjepan Kljuić ostaje njihov kandidat za gradonačelnika. S druge strane Naša stranka je ponovila da neće dati podršku ni jednom kandidatu koji u prošlom krugu nisu dobili većinu (op.a. Igor Kamočaij, kandidata SDP BiH i Stjepan Kljuić)", rekao je za Klix.ba Haris Pleho, vijećnik stranke BOSS.

Iako je SDA najavljivala da će, ukoliko stranke ne postignu dogovor i ne predlože novo ime, izaći sa novim kandidatom za gradonačelnika, to danas nisu učinili. No, ta opcija ostaje i dalje otvorena.

"Ukoliko se dogovor ne postigne u ponedjeljak SDA će sigurno izaći sa svojim prijedlogom. Smatram da gradonačelnik ne može biti izabran iz šešira jer on poslije mora imati većinu u GV-u za svaku odluku, a kako će je imati ako je nije imao prilikom izbora", dodao je Pleho te istakao da bi, u slučaju nepostizanja dogovora u ponedjeljak, i BOSS mogao imati svog kandidata.

Na Kolegiju koji je zakazan za ponedjeljak u devet sati stranke će se pokušati još jednom dogovoriti o načinu glasanja za izbora gradonačelnika. Ukoliko ni tada ne uspiju, bit će izvjesno da će nastavak konstituirajuće sjednice koji je zakazan za isti dan u 13 sati biti otkazan, a da će Sarajevo i dalje biti bez gradonačelnika.