BiH
17

Stranke dijaspore BiH: Bildt je sjedio sa srebreničkim dželatima

Klix.ba
Carl Bildt (Foto: Jasmin Hadžiahmetović/Klix.ba)
Carl Bildt (Foto: Jasmin Hadžiahmetović/Klix.ba)
Uz puno uvažavanje države Švedske, njene međunarodne politike i međunarodnog ugleda kod članova Stranke dijaspore BiH (SDBiH), ova stranka izražava razočarenje posjetom švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta Bosni i Hercegovini.

U saopćenju upućenom u povodu Bildtove posjete navodi se da je njegov kredibilitet potrošen, prije svega njegovom ulogom kao visokog predstavnika u BiH.

"Kao što je poznato, gospodin Bildt je 15. jula 1995. godine, ručajući sa ratnim zločincima Mladićem i Miloševićem, nedaleko od Srebrenice pokazao indolentnost prema srebreničkim žrtvama sjedeći sa njihovim dželatima", navodi se u saopćenju.

Iz SDBiH navode, također, da je poznata Bildtova afera u Lundins Oil Comapany - kompaniji optuženoj za kršenje ljudskih prava.

"O torti koju je poslao u zatvor ratnoj zločinki Biljani Plavšić suviše je govoriti. Da kao političar ne želi dobro građanima BiH uvjerili smo se u prijedlogu aprilskih ustavnih promjena. Kao političar koji dolazi iz zemlje s najdužim demokratskim iskustvom trebao bi znati da napaćeni narod naše domovine želi istu onakvu državu kakvu on ima", navodi se u saopćenju.