BiH
0

Stranka za BiH upozorava na proces koji za cilj ima podjelu BiH

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu upozorila je danas da je na djelu proces koji ima za cilj stvaranje pretpostavki za de facto podjelu Bosne i Hercegovine.

Na ovakav način se "otvorena pitanja" pokušavaju riješiti logikom legalizacije ratnog plijena, a ne primjenom Ustava BiH i vladavine prava, rečeno je saopćenju iz Stranke za BiH.

Pored upozorenja koje je Stranka za BiH istakla u svom nedavnom apelu, nastavljaju se brojne aktivnosti koje imaju za cilj suspenziju vladavine prava, cementiranje statusa quo i urušavanje postignutih rezultata u postdejtonskom periodu.

Kako je obrazloženo, potvrda osmišljenog procesa se također ogleda i u najnovijim zahtjevima za obilježavanje entitetske linije, dodjeljivanju poštanskog koda Poštama RS, otvaranju novih predstavništava RS-a u svijetu, kao i izjavama ruskog ambasadora "da je najvažniji zadatak zatvaranje OHR-a čim dođe do implementacije plana pet plus dva".

Pitanje zatvaranja OHR-a je direktno vezano za Aneks 10. Dejtonskog sporazuma, kao i Aneks 4., Ustav BiH, koji ima za cilj otklanjanje mehanizama blokada koje proističu iz Ustava i primjene tzv. "entitetskog glasanja".

Aneks 10. se ne može promatrati izdvojeno od drugih aneksa Dejtonskog sporazuma, niti oni mogu funkcionirati jedni bez drugih. Stoga zatvaranje OHR-a mora biti propraćeno otklanjanjem blokada zbog kojih je njegovo postojanje i predviđeno, navedeno je.

Međutim, pitanje državne imovine, kao jedinog preostalog praktičnog cilja iz pet plus dva, pokušava se riješiti na način raspodjele državne imovine između entiteta, odnosno kantona, suprotno odredbama Ustava BiH, međunarodnom Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, te važećim zakonima koji izričito potvrđuju da samo BiH ima pravo raspolaganja državnom imovinom.

"Nažalost, i dalje izostaju bilo kakve reakcije međunarodne zajednice i domaćih institucija, uključujući Tužilaštvo BiH, o pitanju javnih istupa zvaničnika entiteta Republike Srpske u kojima se navodi da se državna imovina BiH već knjiži na RS", pojašnjava se u saopćenju.

Pravobranilaštvo BiH i dalje, na traženje OHR-a, ne provodi aktivnosti na knjiženju državne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu, što je suprotno Ustavu BiH i pravnim normama, tvrde u Stranci za BiH.

Sasvim je jasno da se kroz ovaj proces izlazi ususret svim zahtjevima koji dolaze iz RS-a, a koji imaju za cilj slabljenje države BiH, njenih institucija i suspenziju vladavine prava.