BiH
0

Stranka za BiH u Banjoj Luci predstavila osnovne ciljeve za predstojeće izbore

FENA
Nosilac kandidatske liste Stranke za BiH za državni parlament Beriz Belkić očekuje da će kandidati te stranke kako na državnom tako i na nivou Federacije BiH i Republike Srpske ostvariti dobre rezultate na izborima 3. oktobra, te da će, kao i predhodnih 15 godina, biti relevantan i nezaobilazan faktor u političkom životu BiH.

“Smatram da će predsjednik stranke Haris Silajdžić biti i dalje član Predsjedništva BiH, da će Muharem Murselović biti izabran za potpredsjednika RS i da ćemo biti na kvalitetan način zastupljeni u svim zakonodavnim tijelima i države i entiteta i kantona“, rekao je Belkić danas na pres-konferenciji održanoj u Banjoj Luci.

Kao jedan od prioriteta Stranke za BiH izdvojio je aktivno učešće u političkom životu RS-a, posebno kada je riječ o zakonodavnoj vlasti.

Naglasio je i da su prioriteti na državnom nivou reforma Ustava BiH i njen euroatlantski put.

“Smatramo da je za BiH najbolji politički okvir za ekonomski razvoj Evropska unija, a najbolji sigurnosni okvir NATO savez. U kombinaciji ova dva cilja mi ćemo imati pozitivne efekte i na ekonomskom i na socijalnom i na sigurnosnom planu“, smatra Belkić.

Za ostvarivanje tog cilja neophodan je, kaže, niz institucionalnih promjena, među kojima su najvažnije ustavne promjene, zbog čega smatraju da je BiH potreban ustav koji obezbjeđuje funkcionalnost, eliminira svaku vrstu diskriminacije te nema instrumente blokade koji mogu biti zloupotrijebljeni pri odlučivanju.

“Princip od kojeg mi nećemo odustati je da svaki građanin ove zemlje bez obzira gdje živi ima ista prava i da je ravnopravan u svakom pogledu. Ciljevi Stranke za BiH nisu ni protiv jednog čovjeka u ovoj zemlji. Naši ciljevi su univerzalni i demokratski verificirani u svijetu“, istaknuo je Belkić.

Kandidat Stranke za BiH za predsjednika/potpredsjednika RS-a Muharem Murselović kaže da će se, ako bude izabran na ovu poziciju, zalagati za povratnike, za socijalno ugrožene kategorije stanovništva te za otvaranje novih radnih mjesta.

“Borit ću se za zapošljavanje privlačenjem kapitala iz drugih dijelova BiH kao i od međunarodnih investitora“, dodao je Murselović.

Naglašava i da je potrebno da se u RS počne poštivati zakon i ustav te da će djelovati u tom smijeru, a sve u interesu onih od kojih će, kako je rekao, dobiti povjerenje, a to su povratnici.

Nosilac liste Stranke za BiH za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz Izborne jednice jedan Dževad Osmančević podsjetio je na pet ekonomskih i pet političkih ciljeva te stranke, ističući da su ekonomski ciljevi dinamičan ekonomski rast, izgradnja saobraćajne infrastrukture, razvoj energetskog sektora, razvoj informatičkog društva te razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije, dok su politički ciljevi reforma Ustava BiH, euroatlantske integracije BiH, reforma socijalnog, zdravstvenog i penzionog sistema saradnja sa dijasporom i održiv povratak te zaštita vrijednosti odbrambenog rata.

Osmančević je najavio da će se SBiH u RS-u zalagati za vraćanje prefiksa „bosanski“ gradovima u RS-u, pristup radnim mjestima za povratnike, status civilnih žrtava rata i logoraša povratnika te za povećanje i pravedniju raspodjelu sredstava za održiv povratak.