BiH
0

Stranka za BiH: Trenutna vlast polako ruši državu, a vlast spušta na entitete

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Postojeća pravna legislativa za borbu protiv korupcije i vraćanje nelegalno stečene imovine nije iskorištena zbog političkog upliva u pravni sistem, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik kluba Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Omer Vatrić.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Na nivou BiH, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, postoji Agencija za sprječavanje i prevenciju korupcije, koja mora imati podršku od svih institucija i policijskih agencija koje se bave istragama, do sudstva na nivou države BiH.

"Ovu pravnu legislativu imali smo priliku da koristimo u proteklom periodu, ali ona očigledno ne daje rezultate zbog političkog upliva u pravni sistem", istakao je Vatrić.

Zbog neažurnosti i neadekvatne podrške državnim institucijama za borbu protiv korupcije i oduzimanje nezakonito stečene imovine, postojeća "šestorka" koja radi vaninstitucionalno po dogovorima i sastancima lidera, pokušava da spusti na nivo entiteta zakone o oduzimanju nezakonito stečene imovine i kreiranje novih agencija koje će imati politički prizvuk i koje će sigurno imati uticaja na postojeće zakonsko ustrojstvo u Federaciji BiH.

"Ako gledamo zakon koji je sada u proceduri u Parlamentu FBiH, on naizgled izgleda odlično i mi ga podržavamo. Ali ako uzmemo institucije koje se grade u okviru tog zakona, posebno agenciju koju sada nazivaju "Uskok", onda bi ta agencija sigurno trebalo da bude na državnom nivou i da se pojača podrška postojećoj Agenciji za sprječavanje korupcije i da se s nivoa BiH jednoobrazno tretira ova materija koja je rak-rana bh. društva", kazao je Vatrić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, bivši federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić istaknuo je da je društvo u dubokoj depresiji u koju su ga doveli oni koji vladaju, što se odrazilo i na sigurnost građana, jer smo svakodnevno svjedoci sukoba oružanih bandi i brutalnih ubistava.

"Ovi koji upravljaju nisu ponudili nijedan odgovor na ove izazove, već su se okrenuli institucijama za provođenje zakona", istaknuo je.

Alić je to ocijenio orkestriranim pritiskom koji provodi SNSD protiv državnog suda i tužilaštva, a u Federaciji SDPBiH pritiscima na izmjene zakona o unutarnjim poslovima.

Po njegovoj ocjeni, cilj tih izmjena zakona je da se policija dovede pod politički uticaj, odnosno "vraćanje na miliciju, pendreke i kožne mantile" da bi se po nalogu politike procesuirali određeni ljudi.

Član Predsjedništva SBiH Sejfudin Hodžić je izjavio da je ova stranka dublje analizirala motive predsjednika SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Sulejmana Tihića za odgodu lokalnih izbora te je ocijenila da ona nije nimalo naivna.

Hodžić je naglasio da Ustav BiH ne dozvoljava takvu mogućnost, jer je mjesec dana pred raspisivanje izbora nemoguće izmijeniti Ustav i Izborni zakon BiH.

U SBiH zato smatraju da razlog za pokretanje ove inicijative nisu nikakve uštede, jer ih u konačnici ne bi ni bilo.

"Posrijedi je pokušaj da se te stranke održe na vlasti još dvije godine, jer bi ih građani kaznili na izborima", kaže Hodžić.

U SBiH dalje smatraju da je ova inicijativa u uskoj vezi s implementacijom prudskog sporazuma, jer je "potebno umiriti povratnike u RS-u zbog posljedica koje će imati etnički popis stanovništva".