BiH
0

Stranka za BiH: Srbija nije provela presudu Međunarodnog suda pravde

FENA/Sarajevo-x.com
Stranka za BiH podsjeća da se 26. februara navršava godinu dana od kada je Međunarodni sud pravde donio presudu po tužbi BiH protiv Srbije kojom je presudio da je Srbija prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida po tri tačke, ali Srbija nije još postupila po presudi niti izvršila naredbe Suda.

Presudom je naređeno da Srbija mora odmah predati sve optužene za zločin genocida na suđenje pred ICTY, podsjeća se u saopćenju te stranke. Međutim, dodaje se, Srbija do sada nije postupila po presudi, niti je izvršila eksplicitne naredbe Suda koje su u toj presudi sadržane.

Ističe se da član 94 (2) Povelje Ujedinjenih nacija precizira da "ukoliko neka strana u sporu ne ispuni obaveze naložene od Suda, druga strana ima pravo pribjeći Vijeću sigurnosti koje može, ukoliko smatra potrebnim, usvojiti prijedloge i odlučiti o preduzimanju mjera za provođenje presude."

Stranka za BiH smatra da država Bosna i Hercegovina kao strana u sporu treba podnijeti zahtjev Vijeću sigurnosti UN-a za preduzimanje mjera za provođenje presude Međunarodnog suda pravde u ovom predmetu, s obzirom na to da Srbija kao strana u sporu nije ispoštovala naredbe koje proizilaze iz presude. Stranka za BiH stoga smatra da BiH ne smije dozvoliti ignorantski odnos Srbije prema obavezama koje proističu iz konačne presude Međunarodnog suda pravde, te da treba iskoristiti pravnu mogućnost obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a.

Kako još uvijek ne postoji zvanični prevod presude ICJ-a, u državnom vrhu još uvijek vladaju različita mišljenja o tome zašto presuda nije prevedena na zvanične jezike u BiH, te ko zapravo treba inicirati njeno prevođenje.

Krivica se još uvijek prebacuje s jednih na druge, te se pronalaze isprike kao što je ona da u državnom budžetu nema predviđenih sredstava za projekte kao što je prevođenje presude ICJ-a, ili da postoji prijevod u Srbiji koji, po potrebi, može biti korišten. Pravni stručnjaci u BiH ogorčeni su zbog činjenice da ne postoji prijevod presude, smatrajući da je taj dokument od državnog interesa i da rasprava o tome u čijoj je nadležnosti njegovo prevođenje ne smije biti niti vođena, izvijestili su iz BIRN-a.