BiH
0

Stranka za BiH smatra da rješenje krize treba naći unutar postojeće parlamentarne većine

FENA
Stranka za BiH izrazila je zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH reagiralo brzo i efikasno te provelo konsultacije sa svim strankama zastupljenim u Parlamentarnoj skupštini BiH, izjavio je danas nakon konsultacija predstavnika ove stranke u Predsjedništvu BiH o izboru mandatara za sastav Vijeća ministara BiH potpredsjednik SBiH Safet Halilović.

Pritom je stav SBiH da, imajući u vidu sve okolniosti, nemoguće prekomponirati parlamentarnu većinu te su danas predložili da se unutar postojeće većine nađe rješenje za krizu nastalu nakon ostavke Nikole Špirića, a da stranka koja je i do sada imala predsjedavajućeg, SNSD, predloži novog mandatara.

Halilović je upozorio da je Vijeće ministara dužno da bez pauza održava redovne sjednice i radi u korist građana BiH.

SBiH smatra da je korak ka izlazu iz ovog stanja susret lidera šest vladajućih stranaka koji je predsjednik SBiH Haris Silajdžić zakazao za 22. novembra u Sarajevu.

Halilović je naveo da bi lideri većine trebali nastaviti raditi na osnovu Mostarske deklaracije i ponuditi konkretna rješenja za stvaranje uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

On smatra da će se nakon tog sastanka stvoriti pretpostavke za sastav novog Vijeća ministara BiH.

Kada je u pitanju zahtjev SNSD-a da se izmijene posljednje odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, koje su bile povod za Špirićevu ostavku, Halilović kaže da SBiH tu nema šta da ponudi, jer su odluke OHR-a sastavni dio ustavno-pravnog sistema i nema smisla da se o tome diskutira.

  • Ukoliko SNSD-e insistira na takvom deklarativnom stavu, to stvara situaciju paralize, kazao je Halilović, dodajući kako se SBiH nada da će susret lidera pokazati da je moguće naći rješenje za izlaz iz krize.

Pritom su personalna rješenja manje važna, a što se tiče predstavnika SBiH u Vijeću ministara na organima stranke nije analiziran njihov rad niti je bilo takvih zahtjeva, rekao je on.

Prije SBiH na konsultacijama su bili predstavnici Demokratskog narodnog saveza, a potpredsjednik ove stranke Hadži-Jovan Mitrović je izjavio da izlaz mogu naći samo one stranke koje su formirale Vijeće ministara, jer su dobile glasove građana na bazi svojih obećanja.

Vanredni izbori, smatra on, samo bi pojačali tri nacionalne opcije i ništa ne bi promijenili, a njegova stranka će ostati u opoziciji i raditi u interesu BiH.

Predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović je nakon razgovora s članovima Predsjedništva izjavio da je iznio stav da u roku od 30 dana treba doći do zajedničke platforme.

Ukoliko do toga ne dođe, visoki predstavnik bi trebao iskoristiti bonske ovlasti i nakon toga bi se raspisali vanredni izbori.

Sefer Halilović nije protiv da njegova stranka uđe u novu koaliciju ukoliko se njen program poklapa sa BPS-om, ali kaže da je to "daleko od nas".