BiH
0

Stranka za BiH: RS nameće nepostojeći suverenitet entiteta

FENA
Neprihvatanje implementacije 120 miliona eura odobrenih iz predpristupnih fondova Evropske unije za BiH putem državnih institucija BiH još jedan je dokaz da entitet Republika Srpska pokušava nametnuti nepostojeći suverenitet entiteta, smatra Stranka za BiH.

"Uprkos jasnim tumačenjima Vijeća za implementaciju mira i izjave visokog predstavnika Inzka, RS i dalje putem svojih lobističkih centara, pa i onog u Briselu, nastoji se pozicionirati na osnovu nepostojećeg suvereniteta, naglašava SBiH iznoseći mišljenje 'da će ovakvim djelovanjem struktura iz RS-a vjerovatno biti ugrožen cijelokupni aranžman odobrenih 16 projekata, a konačnu štetu će trpjeti svi građani oba entiteta'.

Stranka za BiH stoga očekuje od međunarodnih i domaćih aktera da se aranžman sa Evropskom unijom realizira, a odgovorni za njegovo ugrožavanje budu sankcionirani.

Stav je Stranke za BiH da svako buduće političko djelovanje iz RS-a bude prilagođeno činjenici da je samo država BiH suverena, a da su entiteti tek oblici njenog unutarnjeg administrativnog uređenja, pravno uspostavljeni Ustavom BiH", kaže se u saopćenju Press službe SBiH.