Reakcije na Nacrt zakona
0

Stranka za BiH: RS direktno oduzima nadležnosti CIK-a

FENA
Na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske danas je bilo planirano razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS, kojim je predviđeno direktno oduzimanje izvornih nadležnosti države Bosne i Hercegovine, odnosno Centralne izborne komisije BiH, smatraju u Stranci za BiH.

U saopćenju ove stranke navodi se da dok je pažnja javnosti okrenuta prema konstituisanju vlasti na nivou BiH, nastavlja se razgradnja BiH i pokušaj prisvajanja nadležnosti BiH u korist entiteta RS i njegovih organa.

Obrazlažu da je članom 4. ovog zakona u tački 1. predviđeno je da Izborna komisija RS, čiji je legalitet upitan, "nadzire rad gradske, općinske izborne komisije i biračkog odbora", što je u suprotnosti sa članom 2.9. tačka 1. Izbornog zakona BiH, prema kojem je ovo isključiva nadležnost Centralne izborne komisije BiH.

Predloženim Nacrtom zakona je također predviđeno da Izborna komisija RS provodi proceduru opoziva načelnika Grada Banja Luka i načelnika općina u RS-u, što je u suprotnosti sa poglavljem II. Izbornog zakona BiH.

Između ostaloga ovim zakonom predviđeno je da Izborna komisija RS utvrđuje kriterije za raspodjelu sredstava za finansiranje izborne kampanje, što potpuno razvodnjava poslove propisane Zakonom o finansiranju političkih stranaka u BiH.

Prema članu 6. tog zakona, Izborna komisija RS bi postala nadležna za nadgledanje i kontrolu rada Centra za birački spisak, čime se direktno krši član 3.8. stav 5 Izbornog zakona BiH, prema kojem je ovo isključiva nadležnost CIK-a BiH, tvrde u Stranci za BiH.

Predviđeno je i da se, suprotno Izbornom zakonu BiH, objedinjeni izborni rezultati sa svih biračkih mjesta u RS dostavljaju Izbornoj komisiji RS, što može narušiti validnost i tajnost rezultata izbora.

Također, članom 11. ovog zakona predviđeno je jednostrano preimenovanje, odnosno izmjena naziva izbornih jedinica u RS-u, prije nego što se to učini u Izbornom zakonu BiH.

Iz Stranke za BiH pozivaju sve domaće političke aktere i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da se što prije oglase o ovom problemu i blagovremeno poduzmu sve raspoložive radnje kako bi se zaustavio još jedan pokušaj oduzimanja nadležnosti BiH u korist RS-a.