BiH
0

Stranka za BiH pozvala Inzka da preuzme odgovornost za vladavinu prava u BiH

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu danas je pozvala visokog predstavnika Valentina Inzka da preuzme odgovornost za dosljednu zaštitu Dejtonskog sporazuma i vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju za javnost, izdatom povodom odluke visokog predstavnika kojom se privremeno suspendiraju dvije odluke Centralne izborne komisije BiH, Stranka za BiH podsjeća na svoja ranija upozorenja i stavove kada je u pitanju djelovanje OHR-a u posljednje vrijeme.

"Stranka za BiH je više puta ukazivala da je praktično na djelu suspenzija Dejtonskog sporazuma, a sada i institucija BiH, što BiH vodi u anarhiju. Podsjećamo da je visoki predstavnik u maju prošle godine, pozivajući se na političke, a ne pravne argumente, zatražio od Pravobranilaštva BiH da prestane sa aktivnostima usmjerenim na knjiženje državne imovine na ime Bosne i Hercegovine, suprotno članu 1. Ustava BiH. Pri tome su derogirane i pravomoćne presude sudova u BiH što je bez presedana u demokratskoj praksi", saopćeno je iz Stranke za BiH.