BiH
0

Stranka za BiH osuđuje prijetnje iz Srbije

FENA
Stranka za BiH najoštrije osuđuje prijetnje destabilizacijom stanja u BiH koje dolaze od najviših dužnosnika i vladajućih stranaka u Srbiji i poređenja koje te stranke prave između unutrašnjeg uređenja BiH i međunarodnog statusa Kosova, saopćeno je danas iz ove stranke.

U Stranci za BiH smatraju da ovi stavovi predstavljaju ozbiljno uplitanje u unutrašnje stvari BiH te opasno narušavaju suverenitet i međunarodnopravni subjektivitet naše zemlje.

Izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića o nezavisnosti entiteta RS-a identične su izjavama Slobodana Miloševića, što su jučer potvrdili i zvaničnici State Departmenta.

  • Također, ataci stranke srbijanskog premijera Vojislava Koštunice na mjere OHR-a koje samo implementiraju odredbe Ustava BiH zapravo streme ka narušavanju stabilnosti BiH. Ovakvim izjavama srbijanski zvaničnici dokazuju da Srbija nikada nije odustala od pretenzija prema BiH te da i danas podržava i dodatno potpiruje nacionalističke duhove u našoj zemlji radi ostvarivanja svojih ciljeva, kaže se u saopćenju.

Stranka za BiH ističe da srbijanski zvaničnici moraju shvatiti da su Miloševićeve metode stvar prošlosti, te da Srbiji neće biti dozvoljeno da otežava implementaciju Daytonskog sporazuma, kao ni da sprječava razvoj Bosne i Hercegovine u modernu, funkcionalnu i demokratsku državu i njen put ka evroatlantskim integracijama.