BiH
0

Stranka za BiH o državnoj imovini

Sarajevo-x.com
Povodom izjava lidera SNSD-a, Milorada Dodika, da Dejtonski sporazum reguliše pitanje državne imovine na način da “državna imovina koja se nalazi na području RS entiteta njemu i pripada”, Stranka za BiH podsjeća da do sada niko, iz Dodikovog okruženja ili šire, nije citirao bilo koju odredbu tog sporazuma koja bi takvu tvrdnju podržala.

Naprotiv, Član I Aneksa IV Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, jasno precizira da “Republika Bosna i Hercegovina čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država...“ Ovaj član Ustava garantuje kontinuitet između Bosne i Hercegovine i svih prethodnih oblika njenog uređenja u svim aspektima, uključujući i kontinuitet vlasništva nad državnom imovinom, saopšteno je iz Stranke za BiH.

S obzirom na ovu činjenicu, Bosna i Hercegovina je vlasnik cjelokupne državne imovine koja je evidentirana kao vlasništvo, ili nad kojom je pravo raspolaganja imala, Republika Bosna i Hercegovina, SRBiH, SFRJ, FNRJ, SSNO, SKJ i SKBiH, te svi drugi subjekti čija je Bosna i Hercegovina pravna sljedbenica, ističu u SBiH.

Entiteti, koji nisu ni postojali do kraja 1995. godine, te koji nemaju pravne prethodnike, nisu mogli ostvariti vlasništvo nad bilo kojom imovinom činom svoje uspostave. Jedina imovina nad kojom entiteti imaju pravo vlasništva je ona imovina koju su zakonito stekli nakon svoje uspostave, poput zgrade Vlade RS i sličnih projekata.

Jedini način da entiteti steknu određena prava nad imovinom koja po kontinuitetu pripada Bosni i Hercegovini je kroz donošenje zakona na nivou BiH, o kojem se uostalom i vode pregovori. Stranka za BiH smatra da nije sporno da Bosna i Hercegovina ponudi određeni dio svoje imovine na korištenje entitetima, kantonima ili drugim nivoima vlasti za njihove potrebe, ali neće dopustiti da se Bosna i Hercegovina kroz takav zakon odrekne svoje imovine u korist entiteta, zaključuje se u saopštenju Stranke za BiH.