Parlament BiH
0

Stranka za BiH najavila pokretanje nekoliko inicijativa

FENA
Stranka za BiH će u narednih nekoliko dana u Parlamentarnoj skupštini BiH, u oba entitetska parlamenta i prema vladama, odnosno ostalim državnim institucijama, posebno nosiocima izvršne vlasti, krenuti s inicijativama za donošenje novih zakona, izmjene postojećih, te implementaciju odredbi postojećih zakona, najavila je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjedavajuća Kluba poslanika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Azra Hadžiahmetović.

Prije svega, kazala je ona, cijenimo da treba hitno ispuniti sve uvjete za dobivanje stand-by aranžmana s MMF-om.

Hadžiahmetović je napomenula da se u cijelom ovom procesu mora osigurati poštovanje principa: transparentnosti, hijerarhije, pravičnosti podnošenja tereta, očuvanja egzistencijalnog minimuma i posebne brige o ranjivim kategorijama stanovništva.

„U tom cilju pokrećemo inicijative u parlamentarnoj proceduri i prema Vijeću ministara BiH, odnosno vladama entiteta“, kazala je ona.

Kao prvo, istaknula je, brisanje odredbi člana 9. stav 2. Ustava BiH. Podsjetila je da Ustav BiH ovim članom, odnosno stavom, spominje da naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

„Mislimo da je ovakva odredba Ustava u ovim uslovima neprimjerena i da je do sada korištena u smislu očuvanja postojećih pozicija u državnim institucijama“, kazala je Hadžiahmetović.

Potrebno je izvršiti i izmjene odredbi Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u smislu uvođenja u zakon svih državnih institucija i organa koji se finansiraju iz budžeta institucija BiH, što podrazumijeva odsustvo bilo kakvih izuzetaka.

Hadžiahmetović je napomenula da su kao izuzetak u zakonu navedene pravosudne institucije, a uz to Parlamentarna skupština BiH je izuzeta iz regulative ovog zakona.

„Na taj način, cijenimo, da bi se jednim zakonom uredio sistem plata i obezbijedila transparentnost i hijerarhija funkcija u državnim institucijama i pravičnosti u raspodjeli. To je i način da se obezbijede neophodne uštede. Ilustracije radi, uvođenjem Parlamentarne skupštine BiH u zakon o platama, samo s ukidanjem paušala od oko 800 KM i naknada za rad u komisijama koji iznose 25 hiljada KM mjesečno obezbjedile bi se uštede od oko 850 hiljada KM godišnje“, kazala je Hadžiahmetović.

Cijenimo, dodala je ona, da se rad poslanika treba valorizirati kroz plaće za radni angažman, što ne podrazumijeva dodatna primanja po osnovu dnevnica i troškova u zemlji za obavljanje radnih obaveza, četiri puta mjesečno posjeta porodici, različitih naknada za slučaj bolesti u porodici, otpremnina i slično.

Stranka za BiH također traži od Vijeća ministara BiH da inicira punu primjenu zakona o plaćama.

Po njenim riječima, postoji prostor za smanjenje plaća i naknada za sve budžetske korisnike - državne, entitetske i kantonalne, nivo sredstava za plaće isplaćen u decemburu 2008. umanjen za 10 posto.

„Samo recimo u Federaciji BiH primjenom ovih odredbi obezbijedile bi se uštede od oko 152 miliona KM“, kazala je Hadžiahmetović, dodajući da je potrebno donijeti sveobuhvatan zakon o plaćama koji će regulirati plaće za sve nivoe vlasti u FBiH - entitetski, kantonalne i općinske nivoe.

„Posebno cijenimo važnost reforme socijalnog sektora i širokog spektra socijalnih prava u smislu otklanjanja manipulacija i višestrukih naknada zbog čega se dešava da najviše trpe najranjivije kategorije stanovništva koje ujedno i plaćaju najveći teret neophodnih redukcija budžetskih rashoda. Reforma socijalnog sektora mora biti rukovođena principom da socijalni transferi budu usmjereni istinski najosjetljivijim kategorijama stanovništva“, kazala je Hadžiahmetović.

Po njenim riječima, u osiguranju neophodnih usklađivanja i prilagođavanja, finansiranje rashoda se mora konačno uskladiti sa stvarnim ustavnim nadležnostima. U uvođenju reda u složenoj strukturi, posebno Federacije BiH, treba osigurati uvjete da FBiH finansira samo ono za šta je po Ustavu stvarno i nadležna.

Posebno važnim Stranka za BiH smatra i potrebu preispitivanja postojanja 10 fondova zdravstvene zaštite u FBiH, 11 zavoda za zapošljavanje, 11 direkcija za ceste...

„Cijenimo hitno potrebnim primjenu odredbi zakona o platama i drugim materijalnim pravima organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH kojim su ograničene plate direktora na iznos maksimalno pet prosječnih plata u FBiH što iznosi oko četiri hiljade KM. Cijenimo da izmjenama ovog zakona treba eliminisati izuzetke koji se odnose na plate direktora Razvojne banke u FBiH, Agencije za bankarstvo i Agencije za privatizaciju“, kazala je Hadžiahmetović, dodajući da osnovni kriterij kojim se rukovode u ovoj inicijativi jeste kritrerij hijerarhije u obavljanju funkcija u državi.

Cijenimo, kazala je, da plaća nijednog imenovanog dužnosnika ne može biti veća od plaće dužnosnika koji obavlja najvišu funkciju u BiH.

Po njenim riječima, ovim se ne iscrpljuje mogućnost ušteda i adekvatnije i pravičnije preraspodjele javne potrošnje u BiH.

„Uspostavom ovakvog sistema mi posebno naglašavamo potrebu usklađivanja plata i ostalih primanja na svim nivoima s ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji. To znači da se plate i naknade svih budžetskih korisnika moraju kretati u skladu sa ekonomskim trendovima“, kazala je Hadžiahmetović.