Nije slučajnost
10

Stranka za BiH: BBC i dalje poriče genocid

FENA
Stranka za BiH (SBiH) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem ističe zgroženost činjenicom da respektabilna medijska kuća BBC ne poštuje presudu Međunarodnog suda pravde i ICTY-a o genocidu u Srebrenici.

Ističe da im je danas stigao odgovor na pismo žalbe što su ga uputili Ryanu Burroughsu iz te medijske kuće zbog "netačnog izvještavanja BBC-a u povodu 17. Komemoracije genocida u Srebrenici“.

"Danas je stigao odgovor Ryana Burroughsa s BBC-a u kojem stoji: 'Razumio sam da se žalite na standarde izvještavanja BBC World News o 17. komemoraciji Srebrenice'. Riječ genocid nije upotrijebljena, a upućeni smo na drugu adresu da se žalimo. To nije slučajnost. Žalbeno pismo ćemo proslijediti i na adresu na koju nas je uputio Burroughs", navode iz Stranke za BiH.

Međutim, ističu iz SBiH, zgraženi su činjenicom da toliko respektabilna medijska kuća BBC ne poštuje presudu Međunarodnog suda pravde i ICTY-a o genocidu u Srebrenici.

"Čak i posljednje izvještavanje BBC-a o posjeti generalnog sekretara UN Srebrenici obiluje izrazom 'masakr' dok se genocid spominje samo u citatu. U drugim primjerima BBC navodi da 'masakr 8.000 muškaraca i dječaka' iz 1995. godine 'priznat je kao genocid od strane UN tribunala za ratne zločine u Hagu i Međunarodnog suda pravde'. Formulacija koja je potekla iz RS entiteta ili možda nije", ističu iz Pres službe SBiH.