Kazna od 10.000 KM
52

Stranka Radom za boljitak kažnjena zbog kampanje "Kupujmo domaće"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine kaznila je Narodnu stranku Radom za boljitak (NSRZB) sa 10.000 KM jer je uoči ovogodišnjih lokalnih izbora iskoristila vladinu kampanju "Kupujmo domaće“ za svoju izbornu promociju.

Odluka je donijeta na današnjoj sjednici CIK-a. Iz komisije su saopćili da je ova stranka kažnjena zbog kršenja pravila ponašanja Izbornog zakona BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je početkom augusta ove godine objavio priču (link) o marketinškoj kampanji "Kupujmo domaće" u kojoj federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović poziva stanovništvo na kupovinu domaćih proizvoda.

Reklamni slogan "Kupuj domaće - kupuj srcem!" podsjeća na krilaticu "Srcem za boljitak" koju njeguje politička stranka NSRZB, kojoj i sam ministar pripada. Ova kampanja je plaćena budžetskim sredstvima, u iznosu od 671.888 KM. CIN je otkrio da je Stranka uoči izbora na više mjesta u Sarajevu i drugim gradovima u BiH postavljala svoje plakate uz panoe na kojima se reklamira kampanja za promociju domaćih proizvoda.

Lijanovićeva stranka na ovu Odluku se može žaliti Apelacionom sudu BiH, dva dana od njenog prijema, saopćeno je iz CIK-a.