BiH
0

Stranka penzionera podržava reformu penzionog sistema

FENA
Stranka penzionera BiH (SPU) podržava reformu penzionog sistema i donošenje zakona o izmjeni Zakona o PIO kao i zakona o organizaciji Federalnog zavoda PIO i zahtijeva da se ti zakoni moraju donijeti do kraja godine, saopćeno je iz SPU objavljenom nakon današnje sjednice predsjedništva te stranke.

SPU smatra da je rast penzija u proteklom četvorogodišnjem periodu zadovoljavajući (52 posto) jer su plaće u istom periodu porasle za 33 posto tj. penzije su rasle brže za 19 posto od rasta plaća.

"Međutim, ovakve uspješne rezultate devalvira ogroman rast cijena posebno prehrambenih proizvoda i zdravstvenih usluga, što nalaže hitno donošenje socijalnog programa na nivou Federacije i države BiH", ističe se u saopćenju.

Također, SPU smatra i to da nije vrijeme za preseljenje središnje administrativne službe Federalnog zavoda PIO iz Sarajeva u Mostar jer bi "to zahtijevalo velika ulaganja u novi poslovni objekt i troškova odvojenog života za oko 150 uposlenika".

"Ova ulaganja iznosila bi oko 80 miliona KM, što iznosi 70 posto jedne mjesečne penzije u FBiH", navodi se.

Isto tako SPU smatra da se ne bi smjelo ići na povećanje stepena zdravstvenih doprinosa za penzionere jer bi "to ugrozilo finansijsku likvidnost federalnog Zavoda PIO i u isto vrijeme potrošilo jednu mjesečnu penziju u FBiH".