BiH
0

Stranka penzionera BiH insistira na ispunjavanju predizbornih obećanja

FENA
Predsjedništvo Stranke penzionera-umirovljenika (SPU) BiH ocjenjuje kako je političko stanje u FBiH i BiH izuzetno složeno i teško te da su za to odgovorni lideri koalicionih stranaka koji čine parlamentarnu većinu.

SPUBiH u saopćenju za javnost navodi kako se oni ne mogu složiti ni o jednom pitanju, a blokade se i dalje nastavljaju posebno kada je u pitanju reforma policije, ustavnih promjena, penzionog i zdravstvenog osiguranja, visokog obrazovanja ...

Predsjedništvo SPUBiH konstatira kako se aktuelna vlast u potpunosti udaljila od građana i birača, te kako zakonodavna i izvršna vlast, iako je proteklo više od osam mjeseci od izbora, još nije konstituirana u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu.

"S druge strane političari su se brzo dogovorili o povećanju plaća poslanicima i ministrima, te uvećanju funkcionerskog dodatka ministrima s 1.000 na 1.500 KM, a pritom su zaboravili da 317.000 penzionera u FBiH prima penzije u visini od 218 maraka", navodi se u saopćenju.

Pitajući se "Gdje im je granica i moral" Predsjedništvo SPUBiH odlučilo je da "više ne šuti" već da podigne svoj glas i uloži protest protiv ovakvog ponašanja organa zakonodavne i izvršne vlasti.

Stoga je rukovodstvo SPUBiH pozvalo odgovorne političke lidere u vlasti da bez odgađanja preuzmu odgovornost na planu bržeg rješavanja nagomilanih problema.

" To se prvenstveno odnosi na pokretanje ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta i ukupnog poboljšanja standarda građana u skladu s obećanjima datim biračima, stav je SPUBiH.

Iz ove stranke pozivaju da se odmah prestane s huškačkom retorikom, upozoravajući kako će, ukoliko se nastavi s dosadašnjom praksom, tražiti smjene i opoziv odgovornih, a kao krajnju mjeru i pokretanje inicijative za održavanje prijevremenih izbora.