BiH
2

Stranka dijaspore BiH: Osuda nacionalističkih ispada u Srebrenici i Bratuncu

FENA
Stranka dijaspore BiH najoštrije osuđuje nacionalističke ispade u Srebrenici i Bratuncu te daje punu podršku najavljenim tužbama Koalicije Prvi mart i gradonačelnika Srebrenice Ćamila Durakovića protiv odgovornih organizatora fašističkih divljanja.

"Po ko zna koji put se fašizam i nacionalističke poruke šalju sa istih onih mjesta na kojima su počinjeni najmorbidniji ratni zločini, bez adekvatnog odgovora i reakcije nadležnih opštinskih vlasti. Njihova šutnja je direktan blagoslov kontinuitetu pritisaka na povratnike i legalizacije etničkog čišćenja", navodi se u saopćenju iz ove stranke.

Stranka dijaspore smatra kako policija RS-e snosi punu odgovornost jer je svojim pasivnim odnosom i blagonaklonošću prema organizatorima mitinga još jednom jasno pokazala da politikom dvostrukih aršina nije spremna da pravovremeno reaguje, spriječi širenje poruka mržnje te pruži zaštitu i bezbjednost svim građanima manjeg BiH entiteta.

"Na potezu je Tužilaštvo BiH od kojih očekujemo da će pravovremenim reagovanjem, privođenjem odgovornih te adekvatnim kaznama poslati više nego jasnu poruku nulte tolerancije nacional-fašističkim i šovinističkim provokacijama", saopćilo je Predsjedništvo Stranke dijaspore Bosne i Hercegovine.