Centar za humanu politiku
0

Strane sudije i tužioci - još jedna lažna dilema

Sarajevo-x.com
Centar za humanu politiku iz Doboja oglasio se saopštenjem za javnost u kojem ističe kako je pitanje ostanka ili odlaska stranih sudija i tužioca još jedna lažna dilema, a da je suštinski problem kako uspostaviti nezavisno, profesionalno i efikasno pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

"Nama treba pravosuđe koje će biti sposobno da uspješno procesuira sve odgovorne za ratne zločine, organizovani i privredni kriminal i kriminal u koji su direktno ili indirektno uključeni predstavnici institucija vlasti i stranačka elita", stav je ovog centra.

"Pravosuđe koje samo sebe bira i samo sebi odgovara, koje štiti većinu odgovornih za ratne zločine, organizovani i privredni kriminal, koje ne oduzima opljačkanu imovinu, koje ima dva miliona neriješenih predmeta i čiji je rezultat blizu nule, kada se radi o krivičnom procesuiranju odgovornih iz institucija vlasti i stranačkih elita, po volji je domaćih političara i predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Razlika je samo u tome, što domaći političari imaju strah od upotrebe stranih sudija i tužioca za njihov krivični progon, zbog neposlušnosti ili drugih razloga. U našem pravosuđu, koje je kreacija međunarodne zajednice, oko 1% stranih sudija i tužioca, nisu rješenje problema, već održavanje stanja koje treba da opravda međunarodno prisustvo i dokaže bosanskohercegovačku nezrelost da uspostavi efikasne institucije vlasti", stoji u saopštenju koje potpisuje Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku.