Sudija Patrick Robinson
0

"Strane sudije i dalje potrebne BiH"

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Željko Knez primili su danas sudiju Patricka Robinsona, predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Nakon iskazane dobrodošlice u Bosnu i Hercegovinu, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda, sudija Robinson je detaljno upoznao članove Predsjedištva o radu Tribunala, u ovom periodu i najavio uskoro početak novih suđenja po pojedinačnim pitanjima, koja su trenutno u toku.

Također je upoznao članove Predsjedništva o aktivnostima Međunarodnog suda u vezi produženja mandata i kadrovskom jačanju Žalbenog vijeća zbog porasta broja predmeta u žalbenom postupku, o čemu se obavljaju konsultacije sa Vijećem sigurnosti UN-a.

Robinson je upoznao Predsjedništvo i sa pojavom osipanja osoblja iz Tribunala i pokrenuo pitanje bolje saradnje Međunarodnog suda i domaćeg pravosuđa. Predsjednik Međunarodnog suda smatra da je i dalje neophodno prisustvo stranih sudija u domaćem pravosuđu. Čestitao je na usvajanju državne Strategije u pogledu ratnih zločina i interesovao se o dinamici provođenja ovog dokumenta. Takođe se interesovao o bijegu iz zatvora Radovana Stankovića i o poduzetim mjerama od strane domaćih organa u smislu njegovog ponovnog hapšenja.

Tokom razgovora članovi Predsjedništva BiH su iznijeli različite stavove u pogledu produžetka mandata međunarodnih sudija u Sudu BiH, izmiještanja arhiva ICTY-a te eventualnog obraćanja Predsjedništva Vijeću sigurnosti UN-a u vezi sa trajanjem mandata Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju.

Sagovornici su danas bili saglasni u ocjeni da je, bez obzira na različite stavove,moguće ostvariti bolju saradnju između Međunarodnog krivičnog suda i domaćih institucija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.