BiH
0

Strane investicije u prošloj godini u BiH iznosile su 482 miliona KM

SEEbiz.net
Direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH <b>Mirza Hajrić</b> izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare kako je u 2001.godini u BiH uloženo 274,1 milion KM, dok je taj iznos u 2002. povećan na <b>482,2 miliona KM</b>, te da ukupne direktne strane investicije dosad iznose <b>1.591.819.000 KM</b>.

Hajrić je najavio da se u ovoj godini očekuje povećanje stranih investicija ukoliko se nastavi otklanjanje barijera i stvaranje povoljnijeg ambijenta za strana ulaganja. Po njegovim riječima u BiH su dosad najviše investirale Austrija, Italija i Slovenija, dok su najveće pojedinačne investicije iz Kuvajta.

Direktor FIPA-e je izrazio razočarenje odnosom ranijeg saziva Vijeća ministara BiH na čije se odluke, neophodne za razvoj i rad agencije, kako je kazao, čekalo i po godinu dana. Hajrić je dodao kako je ohrabren ekspozeom novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića, koji je u svome izlaganju potencirao potrebu stvaranja povoljnije poslovne klime za strana ulaganja.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Hajrić je kazao kako su dosad bila prilično mala ulaganja iz SAD-a i Japana, ali je dodao da su te zemlje uložile značajna donatorska sredstva u obnovu zemlje. Direktor FIPA-e iduće sedmice će na skupštini svjetskih agencija za promociju stranih investicija u Ženevi prezentirati investitorima mogućnosti ulaganja u BiH.