BiH
0

Strancima se mogu izdavati vize na graničnim prijelazima u BiH

FENA
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, danas je donijelo Odluku o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza u BiH na kojima se mogu izdavati vize.

Odlukom je propisano da se vize mogu izdavati stranim državljanima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prijelazima Orašje, Bosanska Gradiška/Gradiška, Izačić, Kamensko, Gorica, Doljani, Bijača, Bosanski/Brod, Rača, Karakaj, Hum, Klobuk, Aerodrom Sarajevo, Aerodrom Banja Luka, Aerodrom Tuzla i Aerodrom Mostar.

Ova odluka je rezultat statističkih praćenja prometa stranaca preko određenih graničnih prijelaza, te graničnih prijelaza koji ispunjavaju tehničke uvjete za obavljanje potrebnih provjera u postupku izdavanja viza.

Također, na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru Vc.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH otpočet će aktivnosti na zajedničkoj izgradnji mosta, u skladu s potpisanim sporazumom, te imenovati članove iz BiH u zajedničku komisiju za provedbu novog postupka nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju mosta.

Postupak nabavke najpovoljnijeg izvođača radova provest će se u skladu sa zahtjevom banaka koje traže primjenu pravila EU za provođenje postupka javne nabavke, što je u konkretnom slučaju primjena propisa Hrvatske koja je članica Evropske unije.

BiH ima osigurana finansijska sredstva za izgradnju mosta iz budžeta BiH, dok Hrvatska svoj finansijski udio u izgradnji mosta planira osigurati iz kreditnih sredstva EIB-a.

Radovi na izgradnji prilaznih puteva prema mostu s obje strane (BiH i Hrvatske) su u toku i obje strane riješile su sva imovinskopravna pitanja, koja su preduvjet otpočinjanja aktivnosti za izgradnju mosta.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarsva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o odobravanju 100.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu za pomoć stanovništvu Nepala za prevazilaženje posljedica katastrofalnog zemljotresa.

Sredstva će biti usmjerena za obnovu škole u glavnom gradu Nepala Katmanduu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.