Okončan sastanak u PS BiH
0

Stranački lideri zajedno u petak ili ponedjeljak

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U petak ili najkasnije u ponedjeljak, lideri parlamentarnih stranaka naći će se u Sarajevu na sastanku, rezultat je netom okončanog sastanka u Zgradi institucija Bosne i Hercegovine.

To je jedini konkretni dogovor koji su uspjeli postići predstavnici stranaka SNSD-a, HSP-a, SDA, SDP-a BiH, SDS-a, HDZ-a 1990, NS RzB-a, SBB-a te PDP-a. Sastanak je organizirao privremeni predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić.

Stranke okupljene oko platforme na ovom sastanku su predstavljali stranački lideri, dok su ostale stranke, sa izuzetkom Bože Ljubića, predsjednika HDZ-a 1990, na sastanku predstavljali budući državni poslanici.

Bašić je rekao da će predsjednici svih 13 političkih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu do idućeg sastanka morati da daju odgovor da li će početi ili ne rad parlamenta BiH.

   "Odgovornost za sve što se dogovori na tom sastanku snosiće oni koji budu pozvani", istakao je Bašić.

   Bašić je izrazio žaljenje što na današnjem sastanku nije postignut dogovor o formiranju parlamentarne većine potrebne za nastavak rada konstitutivne sjednice.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da predstavnici parlamentarnih stranaka na današnjem sastanku u Sarajevu nisu došli ni blizu dogovora o formiranju parlamentarne većine koja bi bila u stanju sa izabere Vijeće ministara BiH.

"Sastanak predsjednika stranaka treba iskoristiti kako bi se došlo do političkog dogovora", rekao je Ljubić novinarima, ocijenivši da nije isključena nijedna kombinacija kada je riječ o formiranju parlamentarne većine u BiH.

Prema riječima Denisa Bećirovića iz SDP-a, ova stranka bila je spremna da se sutra nastavi konstitutivna sjednica i završi konstituisanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Iako su na današnji radno-konsultativni sastanak bili pozvani predstavnici političkih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu, Bećirović je izrazio žaljenje što sastanku, uz predsjednike SDP-a Zlatka Lagumdžiju, HDZ-a 1990, Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladena Ivankovića Lijanovića, HSP-a Zvonku Jurišića i SDA Sulejmana Tihića, nisu prisustvovali i predsjednici ostalih parlamentarnih stranaka. 

"Ovo je bila prava prilika da se dođe do dogovora", ocijenio je Bećirović, dodavši da je želja SDP-a da se i druge stranke pridruže platformi četiri stranke iz Federacije BiH.

Najavljujući za sutra sjednicu Glavnog odbora SDP-a, on je istakao da su u BiH otvorene sve varijante za formiranje parlamentarne većine.

Poslanik SDS-a Darko Babalj naglasio je da u ovoj stranci smatraju da razgovori nemaju alternativu i dodao da SDS i SNSD, koji imaju dogovor o zajedničkom nastupu na nivou BiH, neće biti ti koji će opstruisati formiranje vlasti. 
Adnan Terzić iz Saveza za bolju budućnost BiH izrazio je razočarenje današnjim sastankom, posebno što, iako je u javnosti bilo najavljivano, predsjednik SDA nije iznio novi prijedlog za formiranje vlasti.

"Dobili smo jasnu poziciju da izborni pobjednici ne mogu naći način da naprave parlamentarnu većinu", zaključio je Terzić.

Beriz Belkić iz Stranke za BiH rekao je da je odgovornost za kašnjenje u formiranju vlasti na izbornim pobjednicima.

Belkić ne vjeruje da će razgovor, koji bi do ponedjeljka, 17. januara, privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Adnan Bašić trebalo da obavi sa predsjednicima 13 parlamentarnih stranaka, dati rezultat.

Prethodni radno-konsultativni sastanak 13 parlamentarnih stranaka održan je prije Nove godine kada stranački predstavnici nisu uspjeli da se dogovore o sazivanju nastavka konstitutivne sjednice Predstavničkog doma.

Tom prilikom dogovoreno je da naredni sastanak bude održan 11. januara da bi se strankama omogućilo postizanje dogovora o uspostavljanju parlamentarne većine neophodne za formiranje vlasti na nivou BiH.

Poslanici izabrani na oktobarskim izborima u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH položili su zakletvu na prvom dijelu konstitutivne sjednice 30. novembra.

Da bi konstituisanje Predstavničkog doma bilo završeno potrebno je da se izabere njegovo tročlano rukovodstvo, te komisija koja će učestvovati u pripremi izbora Vijeća ministara