"Niko nije dobio što je tražio"
0

Stranački lideri zadovoljni današnjim dogovorom

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Lideri šest vodećih bh. stranaka su nakon sastanka na kojem je postignut dogovor o Vijeću ministara BiH te setu "euroatlanskih zakona" izrazili optimizam kada je u pitanju buduća suradnja na pitanjima koja su važna za BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da je bilo potrebno mnogo odlučnosti i hrabrosti za ovaj dogovor te izrazio nadu da će postignuti kompromis omogućiti pokretanje reformskih procesa. „Stvoren je ambijent da Predsjedništvo BiH već sutra kandidira mandatara za sastav Vijeća ministara“, kazao je, ali nije želio da već sada saopći ime kandidata.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da preovladala atmosfera kompromisa i shvatanje da su odluke stvar domaćih aktera, a ne međunarodne intervencije. "Nismo dobili sve što smo tražili, ali nije niko", kazao je Dodik navodeći da su u zamjenu za četvrto ministarsko mjesto stranke iz RS-a dobile vodeće pozicije SIPA-e i RAK-a.

Od tri ministarska mjesta koje su dobile stranke iz RS-a dva idu SNSD-u, a jedno SDS-u dok će direktorske pozicije u SIPA-i i RAK-u biti podijeljene. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je da je dogovor postignut na principima na kojima jedino može funkcionirati BiH kao samoodrživa država, bez intervencija sa strane. "Međutim, ja sam na ovaj sporazum stavio uvjetni potpis koji možemo povući ukoliko, shodno današnjem sporazumu, ne dođe do dogovora bilateralnim putem u narednih nekoliko dana. To povlačenje neće ništa značiti za ovaj sporazum jer će novo Vijeće ministara i tada imati potrebnu većinu", kazao je Ljubić ne precizirajući zbog čega je stavio "uvjetni potpis" na današnji sporazum.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da mu je žao što je za dogovor bilo potrebno ovoliko vremena, ali mu je drago da je postignut ovakav sporazum, na vrlo jasnim zakonima, koji predstavljaju "projektni zadatak" novog Vijeća ministara za ubrzanje euroatlantskog puta BiH. Dodao je da će SDPBiH, putem jednog mjesta zamjenika ministra iz reda hrvatskog naroda koje će pripasti SDP-u pokazati da nije stranka samo jednog naroda.

Također, budući direktor UIO iz reda hrvatskog naroda treba biti usaglašen između SDP-a i HDZ-a BiH. Zaključio je da je izuzetno zadovoljan postignutim sporazumom, prije svega njegovim sadržajem. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić istakao je da je dogovor stranaka iz FBiH postignut pred početak sastanka što je omogućilo da se otvori period suradnje nakon dugotrajnog perioda konfrontacija.