Sastanak u sjedištu SDP-a
0

Stranački lideri u novom pokušaju dogovora o VM

Sarajevo-x.com
Predsjednici stranaka koje čine kolegijume dva doma Parlamentarne skupštine BiH sastat će se danas u Sarajevu kako bi pokušali pokrenuti s mrtve tačke pitanje formiranja Vijeća ministara.

Kako je ranije potvrđeno, sastanku će prisustvovati predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija, HDZBiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić istakao je da očekuje da se na današnjem sastanku lidera političkih stranaka riješi nekoliko ključnih pitanja, na prvom mjestu zakon o popisu stanovništva, zakon o sistemu državne pomoći i da se postigne dogovor o vojnoj imovini IPA fondova.

Istakao da je pred današnji sastanak lidera političkih stranaka optimističan, te dodao da će se na dnevnom redu susreta prvenstveno naći razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je siguran da će biti održan jedan kvalitetan sastanak koji će dati priliku da se dogovore o svim zakonima koji su preduslov za euroatlantski paket BiH.

"Naravno, trebamo dogovoriti imamo li kapaciteta, u okviru ovih šest političkih stranaka, da prevladamo razlike i uspostavimo Vijeće ministara BiH kako bismo mogli raditi normalno u narednim godinama", rekao je Čović novinarima u srijedu.

Dodao je da je "umjereni optimist" i da se nada da će taj optimizam biti ohrabren i od onih koji su "stvorili ambijent u kojem se BiH može urediti bez hrvatskog naroda i uspostaviti bilo kakva vlast u BiH".

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, nakon nedavnog susreta sa šefom Delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom, da je uvjeren da će stranački lideri u BiH na sastanku uspjeti da otklone sve zastoje u vezi sa zakonom o popisu stanovništva i zakonom o sistemu državne pomoći.

U HDZ-u 1990 su umjereni optimisti. Kako je izjavio njihov glasnogovornik Veso Vegar, u Sarajevo dolaze sa već ranije poznatim i usklađenim stavovima sa HDZ-om BiH.

"Očekujemo novi korak u približavanju stavova i najvažnijih zakonskih projekata kao što su popis stanovništva a i u vezi sa formiranjem Vijeća ministara. Ne možemo tvrditi da će sutra biti postignut konačan dogovor, ali atmosfera sa sastanka u Mostaru daje nadu za uspješan nastavak razgovora", rekao je Vegar u izjavi Srni.

U SDP-u BiH se nadaju da će sastanak, čiji su domaćin, omogućiti pokretanje sa mrtve tačke pitanja formiranja Vijeća ministara, te da će se doći do rješenja o pitanju zakona koje BiH treba da usvoji do kraja ove godine, a koji se tiču njenog evropskog puta.

Sastanak počinje u 12 sati, u prostorijama SDP-a BiH, saopćio je Centar za informisanje SDP-a BiH.