Razgovor u OHR-u
0

Stranački lideri ponovo bez dogovora

FENA/SRNA
U zgradi OHR-a u Sarajevu večeras oko 19 sati završeni su razgovori predstavnika SDA, HDZBiH, HDZ 1990 i SDPBiH kojima su prisustvovali i ambasadori Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Među zadnjima su sastanak napustili Damir Hadžić, potpredsjednik SDPBiH i Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

Ni prilikom odlaska iz OHR niko od učesnika razgovora nije se obratio novinarima okupljenim ispred zgrade Ureda visokog predstavnika.

Sastanak u OHR-u održan je s ciljem iznalaženja kompromisa za formiranje vlasti u Federaciji BiH jer je za sutra najavljena sjednica Doma naroda Federacije BiH, kada bi to zakonodavno tijelo trebalo biti formirano više od pet mjeseci nakon oktobarskih izbora.

Ipak, razgovori su doveli do sporazuma o zajedničkim programskim osnovima te dogovora da bi stranke koje učestvuju u koaliciji trebale biti zastupljene na svim nivoima vlasti. Finalni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas nakon razgovora u OHR-u o konstituiranju vlasti kako su HDZ BiH i HDZ 1990 spremni biti dio opozicije ako se nastavi s "insistiranjem da se SDP-u BiH i SDA prepuste dva hrvatska mjesta u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH".

"Ako ne možemo dobiti pet od 17 članova u federalnoj vladi i tri u ministarskom vijeću, naše je stajalište da mi (dva HDZ-a) ne želimo sudjelovati u takvoj vlasti. Neka sastavi vlast tko to misli da to može učiniti i neka preuzme odgovornost da vodi takvu vlast", rekao je Čović u telefonskoj izjavi, prenijela je Hina.

Dodao je da bi takav potez uspostave vlasti bez legitimnih hrvatskih političkih stranaka, za koje je glasovalo najviše Hrvata u BiH, destabiliziralo stanje.

"To bi donijelo puno bure u BiH. Vlast se sigurno ne može uspostaviti na normalnim osnovama bez dvaju HDZ-a, koji su legitimni predstavnici Hrvata u BiH, ali o tome neka razmišljaju oni koji nas sprječavaju da kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda popunimo hrvatska mjesta", rekao je Čović.

Nakon sastanka, potpredsjednik SDPBiH Damir Hažić, izjavio je da očekuje da će HDZ BiH i HDZ 1990 biti konstruktivna opozicija u novoj federalnoj vlasti.

Prema njegovim riječima, dva HDZ-a su tražila sve hrvatske pozicije i nisu ostavljali alternativu za bilo šta drugo, te im je bio neprihvatljiv kompromisni prijedlog međunarodne zajednice prema kojem bi jedno hrvatsko mjesto u federalnoj Vladi i jedno u Vijeću munistara BiH pripalo SDP-u BiH.

"Nema potrebe za odgađanjem sutrašnje kostitutivne sjedice Doma naroda FBiH. Krajnji rok je istekao i nismo uspjeli postići dogovor i sutra odgovorno ulazimo u konstituisanje vlasti", rekao je Hadžić novinarima.