U toku sastanak u GRAS-u
0

Štrajkači ne žele obećanja, vozila neće krenuti

Piše: A. K.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Radnici GRAS-a su jasno poručili da ih ne zanimaju obećanja i da se, kako stvari stoje, štrajk neće prekinuti, iako je u toku sastanak predstavnika štrajkačkog odbora i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo.

"U toku je sastanak sa ministrom saobraćaja Harisom Lulićem. Predstavnici Vlade KS nam ne nude ništa konkretno. Sve je ostalo na obećanjima i sva se krivica prebacuje na radnike GRAS-a. Nećemo obećanja, hoćemo nešto konkretno", rekao je predsjednik štrajkačkog odbora Senad Silajdžić za Sarajevo-x.com dodavši da ne vidi kako će se nešto promijeniti iako su u toku pregovori.

Nakon povratka ministra Lulića sa sastanka u GRAS-u trebala bi biti nastavljena vanredna sjednica Vlade KS na kojoj će se razmatrati stavovi i prijedlozi obje strane.

Premijer Fikret Musić i ministar Lulić rekli su da je i njih iznenadila ova situacija, jer se nakon sinoćnjeg sastanka nije dalo naslutiti nešto slično.

Musić je rekao da je zabrinut činjenicom da je ulogu predstavnika Sindikata ovog preduzeća preuzelo ulogu njima nepoznato štrajkačko tijelo.

"Štrajk je neopravdan, a odgovorno tvrdim da su od imenovanja novog menadžmenta mnoge negativnosti u ovom preduzeću zaustavljene, plaće su ostale na istom nivou, topli obrok je 12 KM, a ne osam koliko je svim ostalim budžetskim korisnicima", kazao je ministar Lulić, te dodao kako niko nema prava da blokira ovaj grad, te najavio da će u slučaju ne iznalaženja rješenja iz ove situacije biti obezbjeđene alternativne mogućnosti prevoza. On je rekao da smatra da je obustava štrajka jedino i najbolje rješenje.

Premijer Musić je također podsjetio da ovaj štajk nije organiziran u skladu sa zakonom, jer nije osigurano obavezujuće minimalno funkcionisanje ovog preduzeća u smislu obavljanja javne funkcije.

"Ipak se nadamo da će se ovaj štajk privesti kraju, a od odgovora koji dobijemo iz 'GRAS-a' zavisit će naši budući koraci", naglasio je premijer Musić.