Sarajevo
0

Štrajk upozorenja zbog Zakona o plaćama

FENA
Šest državnih institucija: SIPA, Agencija za deminiranje (MAC), Ministarstvo odbrane, Pravobranilaštvo, CIPS i Agencija za rad i zapošljavanje s 12.000 zaposlenih stupili su u 11 sati u štrajk upozorenja, prvi u historiji BiH potvrdio je danas u izjavi za medije u Sarajevu predstavnik Koordinacionog odbora sindikata registriranih na nivou BiH koji okuplja radnike 60 državnih institucija Neđo Đurđić.

Zaposleni u državnim institucijama nezadovoljni su, kaže Đurđić, donesenim Zakonom o plaćama. Sindikat traži da se uspostavi ekspertni nezavisni tim koji će utvrditi ravnopravan tretman zaposlenih na svim nivoima vlasti u BiH i koji će, shodno definiciji ravnopravnog tretmana, utvrditi relativne odnose u visini plaća zaposlenih na nivoima vlasti u BiH.

"Ekspertni tim će, također, utvrditi opravdanost zahtjeva sindikata. Nadalje, sindikat traži zaštitu egzistencijalnog minimuma. Kategorija zaposlenih u institucijama BiH koju čine policajci, vojnici i ostali zaposlenici ugrožena je sramno malim koeficijentima koji su im dodijeljeni u skladu s Zakonom o plaćama", tvrdi Đurđić.

Iznos koji dobiju, a koji je oko 550 KM, prema statističkim podacima, dostatan je da četveročlana porodica preživi tek devet dana.

"Tražimo da ekspertna komisija definira nivo egzistencijalnog minimuma i shodno tome ovim kategorijama dodijeli odgovarajuće koeficijente ili da poslodavac prihvati koeficijente koje je sindikat predložio", kaže Đurđić.

U tom slučaju, egzistencijalni minimum bi iznosio oko 700 KM.

Đurđić je istakao da su, s namjerom da se štrajk ne reflektira na građane BiH, kreirali metodologiju ulaska državnih institucija u štrajk. Otvoreni su, kaže, za pregovore s poslodavcima rasi rješavanja njihovih zahtjeva i obustave štrajka.